Janša se je pozno spomnil primorskega praznika

Kabinet predsednika vlade je ob prazniku priključitve Primorske matični domovini čestital le na spletni strani.

Objavljeno
16. september 2012 21.30
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper
Koper – Koprčani in predstavniki borčevskih organizacij so več kot zadovoljni s tem, kako se je včeraj izšla velikopotezno zasnovana proslava ob 65. obletnici priključitve Primorske matični domovini. Slavja v Kopru se je samo dopoldne udeležilo približno 10.000 ljudi. Mnogi pa so s pesmijo in druženjem v Kopru slavili še dolgo po proslavi.

Med proslavo in po njej se je največ razpravljalo o tem, kako je mogoče, da so predstavniki vlade tako soglasno bojkotirali prireditev. In da niso našli nikogar, ki bi jih na njej vsaj simbolično predstavljal. Mnogi nočejo verjeti, da je bojkot zgolj posledica za nekatere spornega simbola – zvezd. Številni udeleženci prireditve so te še toliko raje poudarjali prav zaradi njihove nedavne prepovedi.

Primorci so tudi razkrili, da je kabinet predsednika vlade šele nekaj minut pred 17. uro v soboto na svoji spletni strani vendarle objavil čestitko predsednika vlade Primorcem ob njihovem prazniku. »Spoštovane Primorke in Primorci! Primorska je v svoji zgodovini, ko jo je vodil klic k svobodi, z dvignjeno glavo zakorakala v nov čas in našla svoj pravi obraz. Vrednote in odločenost, ki so se oblikovale skozi težke preizkušnje, so nam še vedno zelo blizu in so nam vsem lahko v navdih,« je zapisal predsednik vlade in Primorcem čestital »ob našem skupnem prazniku«.

Dušan Puh, upokojeni odvetnik iz Portoroža in partizanski politkomisar tretjega bataljona Istrskega odreda, je po proslavi za Delo dejal: »Ta vlada ni slovenska, je vlada političnih sil, ki ne bi nikoli vrnile Primorske Sloveniji.«

Organizatorji prireditve so kljub temu zatrdili, da so hoteli lahkotno prireditev, usmerjeno v povsem druge cilje, ki ne razdvajajo ljudi. Zato so z dobrodelnim tekom, ki se ga je udeležilo 2600 tekačev, zbrali 26.000 evrov, s čimer bodo kupili 15 defibrilatorjev za 15 primorskih občin. Z nogometno tekmo znanih osebnosti in s prodajo prazničnih majic pa so zbrali še nekaj manj kot 7000 evrov za pomoč starejšim. Kljub vsem zapletom pa so v Kopru prav zaradi odziva ljudi prepričani, da takega slavja primorski praznik že dolgo ni doživel, in to kljub nekaj manjšim tehničnim spodrsljajem.