Janša se je že opravičil

Poslanec LDS Slavko Gaber ocenjuje, da je pri izjavi premiera Janeza Janše glede javnega razpisa za nujne helikopterske prevoze šlo za "jasno strukturirano neresnico".

Objavljeno
22. december 2006 16.55
Ljubljana - V kabinetu predsednika vlade Janeza Janše so v odzivu na današnjo novinarsko konferenco poslanca LDS Slavka Gabra poudarili, da premier obžaluje ponedeljkovo netočno izjavo o načinu izbora nujnih helikopterskih prevozov in da se je zanjo gledalcem TV Slovenija v četrtek že opravičil. Glede davkov na nepremičnine pa navajajo, da je Janša v državnem zboru "natančno pojasnil stališče vlade do namena popisa nepremičnin, ki ne vključuje uvedbe novih davkov".

Gaber: Janša zavaja

Pri ponedeljkovi izjavi premiera Janeza Janše za TV Slovenija, da naj bi bil za nujne helikopterske prevoze objavljen javni razpis in izbran najboljši ponudnik, ni šlo za lapsus ali pa netočno izjavo, ampak za "jasno strukturirano neresnico", je na današnji novinarski konferenci ocenil poslanec LDS Slavko Gaber. Zaskrbljujoče je, da ne gre za edini "lapsus" premiera in ministrov v zadnjem času, je dejal Gaber in med drugim spomnil na izjave glede davka na nepremičnine in cene oklepnikov.

V liberalni demokraciji sicer pozdravljajo odločitev predsednika vlade, ki se je v četrtek zaradi izjave opravičil, ker razpis sploh ni bil objavljen. Hkrati pa mu priporočajo, da naj se ohrani obstoječi način helikopterskih prevozov, saj bi tako prihranili 350 milijonov tolarjev letno, je dejal Gaber.

Poslanec LDS je navedel Janševo izjavo za TV Slovenija: "In govoriti kako je bila izbrana dražja varianta, je nesmotrno, je nesmiselno, še posebej, ker je bil objavljen javni razpis in je bil izbran najboljši ponudnik. Sistem, ki se zdaj uvaja, je primerljiv s sistemi v drugih evropskih državah." Tako strukturiran in natančen odgovor je po besedah Gabra "neskončno daleč" od lapsusa, saj se v njem kaže "izjemna vzvišenost, odločenost predsednika vlade, da ljudstvo poduči o tem, kako so to uredili, in prepričanost, da je tako, kot so uredili, edino prav".

“Predsedniku vlade in njegovim ministrom se dokaj pogosto dogajajo tako imenovani lapsusi”

"Predsedniku vlade in njegovim ministrom se dokaj pogosto dogajajo tako imenovani lapsusi. V tem tednu smo bili priča še enemu zelo vehementnemu zatrjevanju predsednika vlade, ki se prav tako kaže kot vsaj netočno." Gre za izjavo Janše v državnem zboru, da vlada ne predlaga "nobenih davkov na nepremičnine". Gaber je opozoril na več izjav predstavnikov vlade pred Janševo izjavo, ki premiera demantirajo.

Državni sekretar v Janševem kabinetu Andrej Šircelj je tako po Gabrovih navedbah novembra v oddaji Trenja na POP TV dejal: "Razmišljamo o tem, da bo nov davek, nastal bo takrat, ko bodo narejeni popisi, ko bodo ocenjene vse nepremičnine, ko bomo imeli te podatke, ko bomo preverili te podatke, kakšni so, ko bomo pogledali tudi njihovo relevantnost in kvaliteto in na tej podlagi bomo določili davčno osnovo." Gaber je citiral še okvir vladnih gospodarskih in socialnih reform, kjer je omenjena uvedba davka na nepremičnine in premoženje.

Izjave ministra Erjavca glede cene oklepnikov za Slovensko vojsko pa je Gaber označil za "bravurozne", saj je po navedbah poslanca LDS omenjal različne cene posla s Patrio (18. januarja je za POP TV dejal, da je posel vreden 63 milijard tolarjev, dva dni kasneje pa, da gre za 66,6 milijarde tolarjev).