Janša umaknil neusklajen predlog

Predsedniki strank vladne koalicije so razpravljali tudi o predlogu dopolnitve protokola koalicijskih poslanskih skupin. Premier Janša je predlog, ki so mu ostro nasprotovali v DeSUS, umaknil.

Objavljeno
01. februar 2007 21.47
Ljubljana – Predsedniki strank in vodje poslanskih skupin vladne koalicije so na današnjem sestanku v Ljubljani razpravljali predvsem o pokrajinski zakonodaji, pa tudi o predlogu dopolnitve protokola koalicijskih poslanskih skupin. Gre za predlog, da koalicijski poslanci v primeru koalicijsko neusklajenih zakonov ne bi več smeli obstruirati dela delovnih teles in sej državnega zbora. Predsednik vlade Janez Janša je na novinarski konferenci po sestanku dejal, da se je odločil, da ta predlog umakne.

Osnovna tema je bila pokrajinska zakonodaja

Janša je dejal, da je bila osnovna tema sestanka pokrajinska zakonodaja. Po njegovih besedah je koalicija v veliki meri pönotena v rešitvah, tako da bodo te po ponovni seznanitvi tudi ostalih parlamentarnih strank šle v vladno in kasneje parlamentarno proceduro. Janša je dejal, da npr. glede vprašanja financiranja ni nikakršnih razhajanj. Tako je med drugim usklajen pristop k financiranju pokrajin. Glede števila pokrajin pa je dejal, da obstaja sicer možnost, da bi bilo pokrajin manj kot 14, ni pa zelo verjetna.

V naslednjih dneh se bo minister brez listnice, pristojen za lokalno samoupravo in regionalni razvoj, Ivan Žagar znova sestal tudi z opozicijskimi strankami in jih seznanil z rešitvami, ki so se oblikovale v tem času, saj vlada želi "peljati celotno proceduro v čim večjem soglasju", je še dejal premier.

Umik predloga zaradi neusklajenosti z DeSUS

Povedal je, da je umaknil predlog dopolnila k protokolu koalicijskih poslanskih skupin, po katerem koalicijski poslanci v primeru koalicijsko neusklajenih zakonov ne bi izvajali obstrukcije dela delovnih teles in sej državnega zbora, pa tudi ne podpirali interpelacij zoper ministre vlade. "Trem največjim strankam koalicije se to zdi samo po sebi umevno, najmanjši stranki pa pač ne iz znanih razlogov," je dejal Janša.

Tako se je odločil, da iz koalicijske procedure to dopolnitev umakne, ker "nima smisla podpisovati nekaj, kar je po vsem svetu in tudi večini koalicije samoumevno". Po Janševih besedah je bilo sicer danes rečeno, da se obstrukcije ne bodo ponavljale.

Koalicija naj bi doslej uresničila več kot polovico nalog

Obravnavali so tudi poročilo o izvajanju koalicijske pogodbe v prvi polovici mandatnega obdobja. Poročilo kaže, da je koalicija v prvem delu mandata uresničila več kot polovico nalog, ki si jih je zadala v koalicijski pogodbi. Če se bo tak tempo nadaljeval, bodo koalicijsko pogodbo do konca mandata uresničili v celoti, vsaj ko gre za strateške usmeritve, je dejal Janša.

Na sestanku so uskladili tudi nekaj manjših razhajanj v zvezi z zakonom o zavarovalnicah, ki ga je treba sprejeti zato, da bo postopek lastninjenja zavarovalnice Triglav tekel naprej. Po današnjem sestanku se lahko začne normalna procedura, na podlagi katere bodo postopki tudi zaključeni v predvidenih rokih, je dejal Janša.

Erjavec: Bolj je pomembno, da se več pogovarjamo

Po besedah predsednika DeSUS in ministra za obrambo Karla Erjavca so glede predloga dopolnitve protokola o delovanju koalicije ocenili, da tako dopolnilo ni potrebno in da ne bo prispevalo k boljšemu delu koalicije. "Bolj je pomembno, da se koalicija več pogovarja, dogovarja in da v okviru koalicije najdemo najboljše rešitve za posamezne zakonske tekste," meni Erjavec. Kot je še dodal, se je predsednik vlade s tem mnenjem in stališčem DeSUS strinjal in je ta predlog dopolnitve tudi umaknil.

V DeSUS bodo obstruirali glasovanje o zakonu o verski svobodi

Glede glasovanja poslancev koalicijske DeSUS ob petkovem vnovičnem odločanju o zakonu o verski svobodi pa je Erjavec dejal, da "ostaja stališče DeSUS nespremenjeno in bo v skladu s tistim, kar je bilo povedano na novinarski konferenci poslanske skupine DeSUS v ponedeljek". Kot je znano, je vodja poslanske skupine DeSUS Franc Žnidaršič v ponedeljek napovedal, da bodo štirje poslanci stranke ponovno obstruirali glasovanje o zakonu o verski svobodi, ker zakon med drugim ignorira ločenost države in cerkve in je neustaven.

Zakon o preoblikovanju lastninjenja zavarovalnic naj bi bil izvedljiv

Predsednik NSi in minister za finance Andrej Bajuk je o zakonu o preoblikovanju lastninjenja zavarovalnic dejal, da ni izvedljiv. Tako so se na današnjem sestanku strinjali, da bo potrebno najti neko drugačno rešitev. Na novinarsko vprašanje, ali bodo koalicijski partnerji po današnjem sestanku mirno spali, pa je dejal: "Mislim, da ja."

Pokrajinska zakonodaja: nekatere točke je treba še uskladiti

Vodja poslanske skupine SLS Jakob Presečnik pa je glede pokrajinske zakonodaje povedal, da bo treba nekatere točke še medresorsko uskladiti, predvsem glede vprašanja dvotirnosti sistema, torej kje bodo delovale upravne enote na terenu - ali bo to sestavni del pokrajinskih uprav ali pa bodo še vedno kot izpostave državne uprave na lokalni ravni.