Janša: Vprašanje je, kako bo zdržala država

Predsednik SDS Janez Janša, ki je napovedal interpelacijo oz. zaupnico vladi, je zaskrbljen, kako bo država zdržala zaradi enormnega zadolževanja in neukrepanja. Pri vložitvi interpelacije sta ga že podprli SLS in SNS.

Objavljeno
28. september 2009 15.51
Š. Ro./STA
Š. Ro./STA
Ljubljana - Ni ključno vprašanje, ali bo zdržala koalicija, ampak ali bo - glede na enormno zadolževanje in neukrepanje - zdržala država, je v izjavi za medije poudaril predsednik SDS Janez Janša glede morebitne interpelacije oz. zaupnice. Kot je še pojasnil, sta interpelacija zoper vlado in zaupnica vladi dve različni stvari.

 

Na vprašanje, kako komentira napoved predsednika Zaresa Gregorja Golobiča, da bi premier Borut Pahor lahko sam predlagal zaupnico vladi, je Janša odgovoril, da je po naši ustavi zaupnico možno vezati na vsako odločitev v državnem zboru.

 

"Gre za relativno preprost postopek, in v tem primeru se razprava odvija o sami tisti stvari oz. problemu, zakonu oz. aktu, ki je na dnevnem redu, če pa se vloži interpelacija proti vladi, potem je razprava o delu celotne vlade skozi cel dosedanji mandat," je ob robu srečanja premiera s predsedniki parlamentarnih strank o sporazumu med Slovenijo in Hrvaško pojasnil Janša.

 

Na vprašanje, ali bo koalicija podprla vlado, je predsednik največje opozicijske stranke odgovoril, da je to odvisno od tega, na kaj se bo vezalo vprašanje v zaupnici.

 

Kot je znano, je Janša v petek dejal, da bodo v SDS v prihodnjih tednih skrbno spremljali razmere in čez dva meseca, ko bo naslednja seja sveta stranke, predlagali ustrezne politične ukrepe, zato da Slovenija ne potone še globlje v recesijo. Pri tem je omenil tudi razmislek o vložitvi konstruktivne nezaupnice vladi ali pa interpelacije zoper vlado.


Interpelacija že zaradi mejne problematike

 

Predsednik SLS Radovan Žerjav je ob robu srečanja s premierom o reševanju mejnega spora s Hrvaško dejal, da si vlada po njegovih ocenah zasluži interpelacijo ne samo zaradi slabega spopada z gospodarsko krizo, ampak "tudi zaradi konfuznega funkcioniranja, kar se tiče mejne problematike". Kot pravi, bodo interpelacijo, ki jo napoveduje SDS, podprli.


Tudi SNS bo podprla morebitno interpelacijo zoper vlado, je dejal predsednik SNS Zmago Jelinčič. Po njegovih ocenah je problemov toliko, da je interpelacija nujna, čeprav ne bo uspela. "Se bo vsaj marsikaj razčistilo, saj bo seja javna," meni Jelinčič.

Po Jelinčičevem mnenju je država "v razpadu", pravni sistem pa ne deluje.

 

Vlada bi, če bi šla po zaupnico v parlament, to tudi dobila, je ob robu srečanja s premierom o reševanju mejnega spora s Hrvaško dejal predsednik DeSUS Karel Erjavec. Na vprašanje, ali bi bilo modro, da gre po njo, pa je odgovoril: "Lahko gre, če želimo dodaten cirkus".

 

"Pričakujem, da bo, če bo proračun vložen v parlamentarno proceduro, toliko usklajen, da ga bo celotna koalicija podprla. In potem ni nobenega razloga, da predsednik pogojuje zaupnico vlade," je na vprašanje, ali je proračun tista točka, na kateri bi morala vlada preveriti svoje zaupanje, dejal Erjavec.

Glede interpelacije se bo opozicija sama odločila, vlada na to nima vpliva, pa je v izjavi za medije dejal pravosodni minister Aleš Zalar. Po njegovih besedah pa ne bi bilo slabo, če bi se opozicija spomnila, kako se je okrepilo zaupanje v notranjo ministrico Katarino Kresal, potem ko je bila ta interpelirana.