Janša: Vse moje premoženje ni vredno toliko kot dva avtomobila Kresalove

Janez Janša je v pogovoru za MMC vnovičen izbruh orožarske afere pripisal želji, da se preusmeri pozornost s predsednika Danila Türka nanj, vendar brez dokazov. Prepričan je, da dokazi obstajajo, vendar jih nočejo objaviti. Ob očitkih o provizijah od orožja pa pravi, da vse njegovo premoženje ni toliko vredno kot dva avtomobila Kresalove.

Objavljeno
09. marec 2011 17.42
Ni. Č., delo.si
Ni. Č., delo.si
Ljubljana - Predsednik SDS Janez Janša je v pogovoru za portal MMC podal svoj pogled na zopet aktualno temo o orožarski aferi. "Ta val se je zgodil v tem času po mojem mnenju zaradi tega, ker je, potem ko se je razčistilo, da ključni dokumenti, ki so dokazovali, da predsednik republike Danilo Türk laže glede svoje obveščenosti o Velikovcu, niso ponarejeni", je povedal Janša.

Oroažrska afera nekoč in danes

Na vprašanje kakšna je pravzaprav razlika med odpiranjem orožarske afere danes v primerjavi s časom pred drugimi volitvami v preteklosti, je Janša odgovoril: "Pravzaprav kakšne velike posebnosti ni. Tisti, ki spremlja dogajanje v zvezi s to temo zadnjih 19 let, bo videl, da je vzorec isti.

Neke obtožbe, ki jih običajno sejejo tisti, ki smo jih dejansko zalotili z rokami v kontejnerjih, polnih prešvercanega orožja, kot recimo gospoda Komarja. Ko je treba pokazati dokaze, jih pa ni. S t. i. trgovino z orožjem se je v letih od 1993 do leta 1997 ukvarjalo z mojim vedenjem na stotine preiskovalcev, ki so bili tudi politično motivirani. Na ministrstvu za obrambo, policija, angažirali so celo nekatere upokojene udbaše in bivše kriminaliste. Pregledali so vsako pogodbo, zaslišali na stotine ljudi, na koncu niso spravili skupaj niti takšne ušive ovadbe, kot jo je, recimo, vložila Hrastarjeva v primeru patrije.

S podobnimi besedami se je Janša odzval tudi v pismu objavljenem v nedeljo zvečer na spletni strani SDS, kjer je zapisal, da so vsi postopki, ki so jih pri orožarskem poslu izvedli, legitimni in zakoniti.

Janša je v pogovoru za MMC dejal, da se vsi izgovarjajo na Barbaro Brezigar, ki pa ni bila generalna državna tožilka v nobenem od teh obdobij. Spomnil je, da je bila generalna državna tožilka Zdenka Cerar, sicer zdajšnja podpredsednica LDS. "Kar se tiče teh funkcij, očitno tudi tisti najbolj politično motivirani in zagreti kadri niso bili sposobni spraviti skupaj enega samega dokaza, da smo kjer koli ravnali nezakonito," je dejal.

V 12 letih vladavine LDS je bilo po Janševi oceni zagotovo v interesu vseh, ki zgodbo poznajo, da ni prišlo do epiloga. "Obstajali so dokazi, na podlagi katerih je mogoče dokazati, da nekaj ni bilo, vendar jih nočejo objaviti, hkrati pa obtožujejo, ne da bi omogočili, da se tisti, ki je obtožen, brani," je poudaril, piše STA.


Janša: Moje premoženje manj vredno v primerjavi z dvema avtomobiloma Kresalove

Državo po Janševem mnenju vodijo razni lobiji in zelo močna "udbovska naveza iz nekdanjih časov, na čelu z Janezom Zemljaričem in tem krogom, bivšim predsednikom Milanom Kučanom, raznimi močnimi odvetniškimi pisarnami in tako naprej", piše STA.

"Mimogrede - meni se očita, da sem prejemal provizije od orožja. Vse moje premoženje ni toliko vredno kot dva avtomobila notranje ministrice Kresalove, ki precej manj časa dela kot jaz. Zadeva je dejansko absurdna," je prepričan Janša. Glede ugibanj, da bo Gregor Virant ustanovil svojo stranko oziroma prevzel SDS, je Janša dejal, da o tem, kdo bo vodil SDS, odločajo člani in članice in delegati na kongresih. Novo stranko pa lahko ustanovi vsak, je dodal.


Odziv Kresalove: Kaže, da je Janša res v hudi stiski


Predsednica LDS Katarina Kresal je na izjavo Janeza Janše, da njegovo premoženje ni toliko vredno kot dva avtomobila Kresalove, odgovorila: "Ko se nekdo, ki se sooča s tako težkimi obtožbami, kot je zasebno pridobitna trgovina z orožjem, začne braniti z mojimi avtomobili, kaže, da je res v hudi stiski," je zapisala. "Kakšno je resnično premoženje Janeza Janše, verjetno ne bo nikoli jasno. Se pa vsak dan bolj jasni slika orožarskih poslov okoli njega," je še zapisala Kresalova, piše STA.