Janša za milijon evrov, sodnik bo odločitev sporočil pisno

Avtor oddaje Resnica o Patrii sploh ni bil zaslišan.

Objavljeno
11. november 2011 09.18
Posodobljeno
11. november 2011 09.29
A. L./STA
A. L./STA
LJUBLJANA – Pravdni postopek v tožbi predsednika SDS Janez Janše zaradi oddaje Resnica o Patrii je praktično že končan. Sodnik Matej Papler je napovedal, da je odločitev »pri njem že zrela« in da bo večina strank z njo nezadovoljna.

Sodnik bo odločitev sporočil pisno

Ker je tožnik le eden, na strani toženih pa štirje, gre sklepati, da je Janša s tožbo uspel. Papler danes sodbe ni javno razglašal, ampak jo bo pisno v roku 30 dni posredoval vsem strankam. Kot je razložil, sodba ne bo kakšno posebno presenečenje glede na to, kako je izvajal dokaze.

Odvetniki so sodišču po tej napovedi očitali več bistvenih kršitev postopka, med drugim tudi zato, ker se Papler ni odločil za zaslišanje avtorja oddaje, finskega novinarja Magnusa Berglunda.

Janša zahteva več kot milijon odškodnine

Oddajo Resnica o Patrii so na finski televiziji YLE predvajali 1. septembra 2008, torej nekaj tednov pred prejšnjimi parlamentarnimi volitvami. V oddaji so Janšo obtožili korupcije v poslu z osemkolesniki. Janša je poleg Berglunda in omenjene televizije tožbo vložil tudi zoper direktorja Sistemske tehnike Milana Švajgerja in nekdanjega v. d. generalnega direktorja policije Bojana Potočnika. Janša zahteva več kot milijon evrov odškodnine in umik izjav.