Janša zaključil obisk v Makedoniji

Slovenski premier Janez Janša je zaključil svoj dvodnevni uradni obisk v Makedoniji, kjer se je srečal z makedonskim predsednikom Brankom Crvenkovskim.

Objavljeno
28. februar 2007 21.26
Predsednik vlade Janez Janša s svojo delegacijo na srečanju s kulturnim društvom France Prešeren v Makedoniji
Skopje/Ljubljan - Slovenski premier Janez Janša je zaključil svoj dvodnevni uradni obisk v Makedoniji, kjer se je drugi dan obiska srečal z makedonskim predsednikom Brankom Crvenkovskim. Janša se je sešel tudi s predsednikom sobranja Ljubišo Georgievskim ter s predstavniki slovenske skupnosti v Makedoniji.

Janša za intenzivnejše gospodarsko sodelovanje med Slovenijo in Makedonijo

V pogovoru s Crvenkovskim in Georgievskim je Janša izrazil željo po še bolj intenzivnem sodelovanju na gospodarskem področju, Makedoniji pa čestital za izvedene reforme s ciljem približevanja Evropski uniji. Slovenija je Makedoniji na tej poti še naprej pripravljena pomagati, je poudaril premier, sogovornika pa sta se mu zahvalila za to podporo. Z makedonskim predsednikom je Janša spregovoril tudi o razmerah v regiji ter o prihodnosti Kosova.

Janša obiskal rojake v Makedoniji in jim obljubil državljanstva

Na srečanju s predstavniki slovenskega društva France Prešeren, ki se ga je udeležilo kar 70 Slovencev, ki živijo in delajo v Makedoniji, je premier poudaril, da je slovenska narodna zavest v tej državi močno prisotna. "Dejstvo, da Slovenci v Makedoniji vztrajno negujete slovenske korenine, v matični domovini visoko cenimo," je dejal.

Na srečanju je premier tudi napovedal, da bo slovenska vlada letos ocenila razmere na področju podeljevanja državljanstev in uvedla spremembe, s katerimi bodo slovenskim rojakom v tujini olajšali pridobitev slovenskega državljanstva. Predstavniki Slovencev v Makedoniji so ga namreč seznanili s težavami, s katerimi se srečujejo pri njegovem pridobivanju.

Janša je ob koncu svojega uradnega obiska v Makedoniji, na katerem so ga spremljali tudi zunanji minister Dimitrij Rupel, minister za gospodarstvo Andrej Vizjak ter več kot stočlanska gospodarska delegacija, položil še venec na grob Goce Delčeva.

Zadnji dan dvodnevnega obiska

Premier Janša se je zadnji dan dvodnevnega uradnega obiska v Makedoniji, kjer ga ob močni gospodarski delegaciji spremljata tudi zunanji minister Dimitrij Rupel in minister za gospodarstvo Andrej Vizjak, na pogovorih sešel tudi s predsednikom parlamenta Ljubišo Georgievskim in makedonskim predsednikom Brankom Crvenkovskim. Položil je tudi venec na grob Goceja Delčeva.

V Makedoniji sicer danes končuje tridnevni obisk tudi skupna delegacija odbora DZ za obrambo in delegacije DZ v Parlamentarni skupščini Nata, v kateri sta med drugim Anton Anderlič in Branko Grims.