Janša že izbral kandidata za kmetijskega ministra

Premier Janša je že izbral kandidata za novega ministra za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Tiskovni predstavnik vlade Hajdinjak imena kandidata ni razkril, najverjetneje pa bo to Iztok Jarc.

Objavljeno
26. januar 2007 14.25
Predsednik vlade Janez Janša
Ljubljana – Predsednik vlade Janez Janša je že izbral kandidata za novega ministra za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, je potrdil tiskovni predstavnik vlade Valentin Hajdinjak. Pri tem ni razkril imena kandidata, ki bo na čelu ministrstva nasledil dosedanjo ministrico Marijo Lukačič. Za novega ministra naj bi bil najverjetneje imenovan sedanji slovenski veleposlanik v Izraelu Iztok Jarc.

"O imenih ne bom govoril, dokler predsednik vlade ne pošlje samega predloga v parlament," je povedal Hajdinjak. Kot v današnji izdaji na podlagi neuradnih virov piše časnik Finance, pa je Jarc, ki že od odstopa Lukačičeve velja za enega glavnih favoritov, sprejel Janševo vabilo za položaj kmetijskega ministra.

Vlada še ni odpoklicala Jarca

Vlada Jarca še ni odpoklicala z mesta veleposlanika v Izraelu in na ta položaj ni predlagala v četrtek razrešenega generalnega sekretarja ministrstva za zunanje zadeve Aljaža Gosnarja, so danes povedali v kabinetu predsednika vlade.

Lukačičeva odstopila 10. januarja

Lukačičeva je, kot je znano, 10. januarja zaradi zdravstvenih razlogov odstopila s položaja kmetijske ministrice. Državni zbor se bo z njenim odstopom predvidoma seznanil na januarski plenarni seji, ki se bo začela prihodnji teden. "Predsednik vlade mora nato v 10 dneh, ko se državni zbor seznani z odstopom, v parlament poslati predlog za imenovanje novega ministra," pojasnjuje Hajdinjak.

Po tem mora pristojno matično telo najprej v treh oziroma najkasneje v sedmih dneh opraviti zaslišanje predlaganega kandidata. "Predsednik parlamentarnega delovnega telesa mora potem najkasneje v 48 urah obvestiti predsednika parlamenta in predsednika vlade o primernosti oziroma neprimernosti kandidata," je še povedal tiskovni predstavnik vlade.

"Če kandidat ni primeren, potem ima predsednik vlade tri dni časa, da ga zamenja ali pa vztraja pri njemu," dodaja Hajdinjak. Temu nato sledi še obravnava na plenarnem zasedanju državnega zbora.

Iztok Jarc, rojen leta 1963, je po diplomi iz mednarodnih odnosov kariero začel leta 1988 na republiškem komiteju za mednarodno sodelovanje. Kasneje je bil med drugim svetovalec za gospodarska vprašanja na misiji Slovenije pri EU ter vodja sektorja za evropske integracije in ekonomske odnose na ministrstvu za zunanje zadeve. Leta 2001 je postal državni sekretar na kmetijskem ministrstvu, za veleposlanika v Izraelu pa je bil imenovan leta 2004.