»Janšev tvit je nizkoten celo zanj«

Aktiv novinarjev RTV in DNS obsodila žaljiv komentar proti novinarkama Eugeniji Carl in Mojci Šetinc Pašek.

Objavljeno
22. marec 2016 16.55
Pi. K., STA
Pi. K., STA

Ljubljana − Aktiv novinarjev informativnega programa Televizije Slovenija in Društvo novinarjev Slovenije ostro obsojata žaljiv zapis prvaka SDS Janeza Janše na twitterju na račun novinark televizije.

V Upravnem odboru Društva novinarjev Slovenije (DNS) menijo, da Janšev zapis sploh ne bi bil vreden komentarja, če »v svoji primitivnosti in žaljivosti do obeh naših novinarskih kolegic in nasprotnega spola ne bi postavljal novih standardov, nizkotnih celo za njihovega avtorja«, politika, nekdanjega predsednika vlade v dveh mandatih, ki je predsedoval tudi Evropskemu svetu, in je predsednik največje opozicijske stranke.

Novinarki označil za prostitutki

Poudarjajo, da gre za retoriko, ki ne bi smela imeti mesta v javnem prostoru. Njen cilj pa je le en − »z zlivanjem gnojnice žaljivk novinarje prisiliti v (samo)cenzuro in odvrniti od postavljanja pravih vprašanj«, so še zapisali.

Janša je namreč v ponedeljek tvitnil: »Na neki FB strani javne hiše ponujajo poceni usluge odsluženih prostitutk Evgenije C in Mojce PŠ. Eno za 30 evrov, drugo za 35 evrov. #ZvodnikMilan.«

To vsebino je tvitnil po tistem, ko je novinarka Televizije Slovenija Eugenija Carl v ponedeljek poročala, da so se med člani facebook strani Legija smrti znašli tudi vidni člani SDS, ki pa so zanikali, da bi se skupini pridružili sami.

RTV: Zapisi na omrežjih presegajo vse meje

V aktivu novinarjev informativnega programa Televizije Slovenija opozarjajo, da so nekateri zapisi na družbenih omrežjih v zadnjem času presegli vse meje. Zadnji v nizu napadov na novinarje je zapis predsednika SDS Janeza Janše, v katerem skrajno žaljivo in ponižujoče napada novinarko Eugenijo Carl in urednico dnevnoinformativnih oddaj na TV Slovenija Mojco Šetinc Pašek.

Aktiv »tako nizkotna ravnanja ostro obsoja«, so zapisali v odzivu. Zato pozivajo vodstvo Radiotelevizije Slovenija (RTVS), naj zaščiti novinarje in neodvisno poročanje pred tovrstnimi pritiski. Prav tako pričakujejo konkretne ukrepe, opozorilo, kar koli, da podobnih napadov ne bi bilo več.

Vodstvo RTVS se je oglasilo z ugotovitvijo, da so v zadnjem času »na družabnih omrežjih priča porastu sovražnega govora in nedopustnih pritiskov na novinarje RTV Slovenija, ki opravljajo svoje delo skladno z visokimi profesionalnimi standardi in družbeno odgovorno«.

Pri tem pozivajo vse deležnike, še posebej pa javne osebnosti, ki imajo v družbi posebno vlogo, k strpni in argumentirani komunikaciji, sovražni govor in nedopustne pritiske pa ostro obsojajo.