Janševi »navijači« preglasili tožilca Ferlinca

V besedah protestnikov kritičnost, jeza in tudi odkrit sovražni govor do »murgeljskih stricev iz ozadja«.

Objavljeno
03. junij 2013 22.31
Protesti pred sodiščem
Anže Božič, notranja politika
Anže Božič, notranja politika
Ljubljana – Okoli 500 večinoma upokojenih podpornikov SDS je pred stavbo vrhovnega sodišča protestiralo proti obtožnici v aferi Patria in brezpogojno podprlo Janeza Janšo. »Pravosodje – naša rak tvorba,« so na enem od mnogih transparentov stopnjevali pritisk pred dokončno odločitvijo sodišča.

Trojico obtoženih je ob prihodu na zadnjo obravnavo pred izrekom sodbe pričakala le peščica podpornikov, »pozdravil« pa jih je tudi grafit, ki je prvaku SDS grozil z zaporom. Zapis je s pročelja sodne palače izginil kmalu, nekaj ur po tem pa so se pred sodiščem začele zbirati prve skupine v podporo Janši.

Opremljeni z državnimi zastavami, nageljni in simboli stranke SDS so se – nekateri organizirano z avtobusi – v središče prestolnice pripeljali z več koncev države, a s podobnimi sporočili. »Ustavite rdeče talibane«, »Janša ne sme v zapor, to ni leto 1945« in »Janša, s tabo gremo do konca« so sporočali s transparentov. Sojenje so primerjali s procesom proti nekdanji ukrajinski premierki Juliji Timošenko in vojaškim procesom proti četverici JBTZ.

»To je čudaški proces, ki je povsem zunaj konteksta pravičnosti. Še obtožbe tedanjega slovenskega političnega vrha so bile bolj eksaktne in v okviru tedanjega pravnega sistema,« je dejal starejši gospod, ki je za »neobjektivno« Delo želel ostati anonimen. V besedah protestnikov je bilo zaslediti kritičnost, jezo pa tudi odkrit sovražni govor do »murgeljskih stricev iz ozadja«.

Vzdušje je postalo bolj napeto, ko se je med navzoče pomešalo nekaj deset nasprotnikov Janeza Janše. »Zahtevamo, naj se razsodi skladno z veljavno slovensko in evropsko zakonodajo. Če dokazi pravijo, da je kriv, mora v zapor. Ne glede na to, kdo ali kaj je,« je medijem razlagal Vilko Brus iz Ajdovčine, medtem ko je priletna dama nasprotnega mnenja tik ob njegovem ušesu glasno vzklikala: »Smrt fašizmu, svoboda Janši!« »To je raven demokracije, ki jo izvaža SDS. Kakor da smo na nogometni tekmi,« je bil zgrožen ajdovski politični aktivist.

Močno je završalo, ko so iz sodne dvorane stopili protagonisti zgodbe. Prvi je pred novinarje stopil prvak SDS. Med razlaganjem »resnice o Patrii« je moral nekaj mučnih trenutkov poslušati skandiranje »Janša v zapor«, preden je vzklike preglasil bučen aplavz podpornikov. Ko je pred mikrofone stopil še tožilec Andrej Ferlinc, ga je pričakal koncert žvižgov, tako glasen, da številni novinarji sploh niso slišali njegovih besed. Zbrani so se pomirili in razšli približno uro po obravnavi, oboji pa so obljubili, da se v sredo vrnejo v še večjem številu.