Janševi podporniki ne priznavajo tega sodišča

Janša: »Sodba napisana v Murglah.« – Matoz: »Niti enega dokaza.« – Na transparentu: »Delo – North Korea News«.

Objavljeno
05. junij 2013 12.05
brez naslova
Pija Kapitanovič, Delo, An. B., notranja politika
Pija Kapitanovič, Delo, An. B., notranja politika

Ljubljana - V pričakovanju razglasitve sodbe v zadevi Patria so se že pred 11. uro pred sodiščem začeli zbirati podporniki in nasprotniki nekdanjega premiera Janeza Janša.

Po treh urah branja petdeset strani dolge obsodbe so obtoženi prišli iz sodne dvorane.

Janez Janša se je rokoval s podporniki, pri čemer je nastalo veliko razburjenje.

Nekdanji predsednik vlade je nato imel novinarsko konferenco v hotelu Union.

Janša: Uporabil bom vsa politična in pravna sredstva

Na njej se je zahvalil protestnikom, da so ga podprli. »Vi ste tisti, zaradi katerih se splača vztrajati. Vi ste upanje, da bo Slovenija postala normalna.«

Glede sodbe se po njegovem mnenju postavlja vprašanje, ali je komentar sploh smiseln, saj »so besede izgubile pomen.« Poudaril je, da »nikoli v življenju s Patrio in ljudmi, ki se omenjajo, nisem bil v stiku. Ne v telepatskem, ne drugačnem«. 

Sodba je bila, kot je dejal, napisana neznanega dne, »vendar znanih avtorjev iz Murgel«. »Tako izgleda politično motiviran proces,« je dejal na novinarski konferenci.

»Vse kar sem v sodnem postopku lahko zavrnil, je bilo to, da smo se z drugimi obtoženimi sestali na neki skrivni lokaciji. Vse ostalo je bilo neopredeljivo... Skratka, v sodbi je polno nebuloz.«

Dodal je: »Posnetek, ki smo ga včeraj objavili, je odgovor na vse očitke in vam ga priporočam v poslušanje.«

Zdaj ima 15 dni za pritožbo. »Uporabil bom vsa pravna in politična sredstva, da se ta sodba ovrže. Ta sodba ne bo nikoli obstala.«

Odvetnik Janše Franci Matoz je dejal, da sodnica ni navedla niti enega dokaza, ki bi Janšo povezala s to zadevo.

»Ko doživiš nekaj takega, pomisliš, da se tega ne greš več. A sklenil sem, da ne bom prenehal, saj naju z gospodom Janšo čaka še borba do konca, dokler sodba ne bo odpravljena,« pravi Matoz. 

Prisotni podporniki so ob začetku novinarske konference glasno vzklikali: »Janša, Janša«, med samo konferenco pa so mu glasno ploskali.

Janez Janša Delovemu novinarju Zoranu Potiču kljub njegovi dvakratni prošnji ni omogočil, da zastavi vprašanja. Med drugim mu je navrgel, naj pozdravi novinarja Dejana Karbo.

Na protestu ogorčenje, vzkliki in jok

Privrženci Janše so – še preden so obdolženi prišli iz dvorane – pred sodiščem glasno izražali ogorčenje nad sodbo. Mnogi so jokali in kričali.

»Prvič doživljam take stvari, pa sem bila 10 let porotnica na sodišču. Obsodba je izredno politična. Ta gonja traja že 25 let in naš sistem ni demokratičen, pač pa nas vodijo tisti, ki so nam vladali že leta 1945,« je za Delo pred stavbo okrožnega sodišča dejala ena od starejših podpornic Janeza Janše, ki ni želela biti imenovana.

»Nič posebnega, sodba verjetno tako ali tako ne bo nikoli izvršena, saj imajo obsojeni še možnost pritožbe, pričakovati pa je tudi, da ga bodo podprli nekateri zahodni politični zavezniki. Zapor po mojem ni prava kazen. Namesto tega bi se moral moralno zamisliti in se umakniti iz političnega prostora in da pusti, da se Slovenija spet poveže v homogen, strpen in razumen narod,« je po obsodbi komentiral »vstajnik« Marjan Pečan.

Podporniki in nasprotniki so pred sodiščem tekmovali, kdo bo glasnejši. Ko so se nasprotniki oglasili: »V zapor«, jih je številčnejša množica podpornikov preglasila.

Podporniki so med drugim vzklikali: »Janša, ne damo te«; »Ne priznavamo tega sodišča«; »Slovenija je postala Ukrajina in Rusija«; »To danes je začetek druge Roške«; »Za Slovenijo, za Janšo, za Slovence«, »Janković v zapor«; »Kučan v zapor«; »Danes Janša, jutri ti«; »Delo je Koreja news«.  Večkrat so že zapeli Zdravljico.

Tuji odmevi

Novica o razsodbi in predlagani zaporni kazni za nekdanjega premierja Janeza Janšo odmeva tudi v tujini.

Britanski BBC na spletni strani piše, da je bil nekdanji slovenski premier obsojen zaradi korupcije, kar ga je marca odneslo tudi s položaja.

Sodišče sledilo predlogu tožilstva

Predsednik stranke SDS in nekdanji predsednik vlade Janša je bil spoznan za krivega, da je v poslu nabave osemkolesnih oklepnikov sprejel obljubo nagrade. Janša in druga obdolžena, Ivan Črnkovič in brigadir Tone Krkovič so trdili, da so nedolžni.

Sodnica je Janši prisodila dve leti zaporne kazni in predlaganih 37 tisoč evrov denarne kazni.

Tudi v primeru Krkoviča in Črnkoviča je sodišče sledilo predlogu tožilstva in jima prisodilo 22 mesecev zaporne kazni ter še 37 tisoč evrov denarne kazni.

Prvi protestniki prišli že po 10. uri

Protestniki, opremljeni s transparenti in rdečimi nageljni, so se pred stavbo okrožnega sodišča sicer začeli zbirati že nekaj čez deseto uro. V pripravljenosti so bile okrepljene specialne policijske enote, ki so varovale poslopje in okolico.

Množica je razvila veliko slovensko zastavo, prepevala slovenske domoljubne pesmi in vzklikala gesla v podporo Janši.

Kot je na Twitterju poročal Delov novinar Zoran Potič, je bilo potrebno posredovanje policije, saj so se podporniki Janše verbalno znesli nad mlajšo žensko, ki je razobesila plakat z napisom »kriv je«. Nasprotnico Janše je policija kasneje odstranila s prizorišča.

Posebnega programa ni predvidela nobena od strani, organizatorji pa shodov niso prijavili policiji.

Udeležbo na shodu je na socialnem omrežju facebook napovedalo skupno okrog 690 ljudi: 370 tistih, ki menijo, da je Janša obdolžen po krivem, in 320 tistih, ki menijo, da ima tožilstvo prav. Obe skupini sta napovedali, da jih bo pred sodiščem več kot v ponedeljek ob zadnji obravnavi.