Janšo bodo v Sarajevu pričakali s protestom

Združenje za zaščito deviznih varčevalcev v BiH za ponedeljek, ko bo federacijo obiskal premier Janez Janša z delegacijo, v bližini vladnega poslopja v Sarajevu načrtuje protest.

Objavljeno
18. februar 2007 15.38
Sarajevo - Združenje za zaščito deviznih varčevalcev v BiH za ponedeljek, ko bo federacijo obiskal premier Janez Janša z delegacijo, v bližini vladnega poslopja v Sarajevu načrtuje protest. S protestom želijo v združenju opozoriti na nujnost, da Slovenija deviznim varčevalcem v BiH vrne vloge, opozoriti pa želijo tudi na soodgovornost bošnjaških oblasti pri boju državljanov za njihove pravice.

Predsednica upravnega odbora združenja Amila Omersoftić je na današnji novinarski konferenci v Sarajevu dejala, da bošnjaške oblasti, predsedstvo in svet ministrov, v ponedeljek na srečanju s premierom Janšo opravljajo izpit iz domoljubja. "Sprašujemo se, ali nas bodo v ponedeljek s svojim obnašanjem, neodzivanjem ali napačnimi potezami, pa naj bodo posledica neznanja ali namere, politiki izdali in breme preložili na prihodnje generacije," je opozorila.

Pozvali bodo k bojkotu slovenskih proizvodov

"Če v ponedeljek ne bodo rekli in uradno zapisali, naj Slovenija vrne devizne vloge bošnjaškim državljanom, je to izdaja," je poudarila Omersoftićeva in opomnila, da Slovenija že 16 let zavrača vrnitev deviznih vlog varčevalcem v nekdanji Ljubljanski banki (LB). Predstavnikom bošnjaških oblasti, še posebej predsedstvu BiH, je pripisala odgovornost za to, da se v zvezi z zaščito pravic državljanov pri tem ni zgodilo nič. Na protestu bo združenje pozvalo tudi k bojkotu slovenskih proizvodov.

Predstavniki varčevalcev nekdanje LB v BiH so sicer že 13. februarja premiera BiH Nikolo Špirića v odprtem pismu pozvali, naj Janši ob obisku v BiH izroči pisno zahtevo, da mora Slovenija čimprej izpolniti svoje obveznosti do varčevalcev LB iz BiH v skladu z obveznostmi iz nasledstvenega sporazuma. Kot poroča Fena, BiH to pisno zahtevo potrebuje zaradi tožbe državljanov BiH na Evropskem sodišču za človekove pravice v Strasbourgu.

Po ocenah združenja naj bi LB okoli 165.000 deviznim varčevalcem iz BiH dolgovala kakih 90 milijonov evrov. Slovenija vztraja, da sodi reševanje vprašanja starih deviznih vlog in s tem tudi dolga varčevalcem nekdanje LB v okvir nasledstva nekdanje SFRJ. Pogajanja o tem vprašanju naj bi v skladu z nasledstvenim sporazumom potekala pod okriljem baselske Banke za mednarodne poravnave (BIS), ki pa so po nekaj krogih pogovorov povsem zamrla.