Javni brezplačni splet v Novem mestu

Gostovanje v omrežju WiFi Novo mesto je možno na 29 vstopnih točkah v novomeškem središču

Objavljeno
29. junij 2013 14.18
Zdenka Lindič - Dragaš, Novo mesto
Zdenka Lindič - Dragaš, Novo mesto
Novo mesto - Novo mesto se je pridružilo mestom z javnim brezplačnim brezžičnim omrežjem. Na WiFi Novo mesto se je možno priključiti na šestih območjih v mestnem jedru, omrežje pa je dovoljeno uporabljati tri ure na dan.

Brezplačno brezžično omrežje so po besedah vodje oddelka za informatiko v upravi novomeške občine Vlada Gačnika vzpostavili na območjih, kjer je največ obiskovalcev in turistov, ni pa bilo zasebnega interesa zanj. Omrežje WiFi Novo mesto deluje na 29 dostopnih točkah na Glavnem in Novem trgu, na območjih športnega centra Loka, športnega parka Portoval s stadionom, pomožnim nogometnim igriščem, teniškimi igrišči in servisnim objektom s kegljiščem, v športni dvorani Marof z okolico in na lokaciji občinske stavbe na Seidlovi cesti 1.

Brezplačno brezžično omrežje je povsem odprto, priljučitev prenosnih in tabličnih računalnikov, pametnih telefonov in drugih prenosnih naprav nanj pa enostavna. Uporabniško ime in geslo nista potrebna, ampak zadostuje potrditev gostovanja v najdenem omrežju WiFi Novo mesto.

Omrežje je dovolj zmogljivo za hkratno gostovanje do 2000 uporabnikov v njem. Za preprečevanje zlorab pa so uporabo posameznega uporabnika omejili na tri ure na dan.

Omrežje je v slabem mesecu dni vzpostavilo podjetje za komunikacije in informatiko M & M s Ptuja. Projekt je občino stal 20.000 evrov, letni stroški delovanja omrežja pa bodo 3000 evrov.