Javno sporočilo Tigra Napolitanu

V Društvu Tigr so ogorčeni nad izjavo italijanskega predsednika, v kateri je nesrečne dogodke na koncu vojne označil kot slovansko etnično čiščenje zaradi prilaščanja ozemlja.

Objavljeno
20. februar 2007 07.00
Giorgio Napolitano
Koper – V Društvu Tigr so v izjavi za javnost zapisali, da z obžalovanjem in z ogorčenjem sprejemajo izjavo predsednika Republike Italije Giorgia Napolitana, v kateri je nesrečne dogodke na koncu vojne označil kot slovansko etnično čiščenje zaradi prilaščanja ozemlja.

»Še zlasti nas preseneča to, da je dal tako izjavo ugleden človek in priznan politik, ki brez dvoma pozna resnična zgodovinska dejstva. Med njimi tudi to, da je država Italija dvakrat vojaško napadla naše kraje z namenom, da si prilasti ozemlja. Tako je kar dvakrat povzročila vojno nasilje, ki je samo po sebi zločin nad človeštvom. Prepričani smo, da mu je dobro znano državno nasilje fašističnih oblasti med obema vojnama na našem okupiranem ozemlju, kakor tudi neizzvani barbarski napad na naše ozemlje v drugi svetovni vojni, ki je sam po sebi eden najhujših zločinov nad ljudmi.«

Tigrovci odklanjajo vsako polemiko o začetkih in vzrokih nasilja in preštevanju žrtev, saj so vsi ti dogodki jasno razčlenjeni in osvetljeni v Poročilu meddržavne paritetne zgodovinsko-kulturne komisije o slovensko-italijanskih odnosih 1880–1956. Uradna Italija zavrača poročilo te komisije in tako tudi svoje zgodovinarje, ki so jo zastopali v tej komisiji. Po njihovem Italija vztraja pri enostranskem in nepopolnem prikazovanju zgodovinskih dogodkov z glorificiranjem lastnih žrtev in zanikanjem drugih, kar ne vodi v spravo ali v obljubljene evropske modele sožitja in enakosti med narodi združene Evrope. Sprašujejo se še, ali ne gre tudi za svojevrstno obliko revanšizma.

Ta se kaže z neobičajnim ponujanjem italijanskega državljanstva prebivalcem nekdaj okupiranih dežel, z oporekanjem pariški mirovni pogodbi, z neizvajanjem določil londonskega sporazuma, s poskusi revizije osimskih in rimskih sporazumov ter z zanikanjem slovenskega življa v njenih mejah ter izigravanjem njegovih zakonskih pravic.

Iz torkove tiskane izdaje Dela.