Javnomnenjska raziskava na temo smotrnosti šolskih uniform

Ministrstvo za šolstvo poudarja, da šolske unfirme niso na prednostnem seznamu.

Objavljeno
18. september 2013 19.29
jer_prvi dan pouka
Pi. K., Delo.si
Pi. K., Delo.si

Ljubljana - Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport bo izvedlo širšo javnomnenjsko raziskavo o smotrnosti uvedbe šolskih uniform. Kot so pojasnili, so imenovali delovno skupino, ki bo poleg izvedbe raziskave preučila tudi finančne vidike morebitne uvedbe uniform. Ob tem so dodali, da vprašanje šolskih uniform ne spada med prioritete dela ministrstva.

Z vprašanjem šolskih uniform se je ministrstvo pričelo ukvarjati letos poleti na pobudo poslanke PS Maje Dimitrovski, ki je ministru Jerneju Pikalu predstavila poslansko pobudo na to temo. Ministrstvo namreč vsako pobudo resno preuči, tako je tudi v tem primeru, so zapisali v izjavi za javnost

»Ob tem velja dodati, da se vprašanje glede morebitne uvedbe šolskih uniform ne pojavlja prvič. Priča smo mu bili že nekajkrat v preteklosti, nikoli pa še niso bili v javnosti predstavljeni strokovni argumenti in rezultati merjenja podpore javnosti tovrstnemu predlogu,« so zapisali. 

Z omenjeno javnomnenjsko raziskavo želijo preučiti argumente za in proti uvedbi šolskih uniform ter ustreznih strokovnih podlag za sprejem odločitve.

Poudarili so, da je šolski prostor enostavno preveč občutljiv, da bi ga spreminjali z rokohitrskimi političnimi odločitvami.

Glede očitkov, da je ukvarjanje s problematiko šolskih uniform ena izmed prioritet ministra in ministrstva, pa so zapisali, da je to vprašanje, »le eno v vrsti številnih, vsekakor pa ne prednostno.«

Zavedajo se tudi, da so bolj kot uniforme pomemebne prisotne socialne stiske. V ta namen bodo za subvencijo malic in kosil v tem šolskem letu namenili 20,5 milijona evrov.

Do subvencije za malico je upravičenih 57 odstotkov vpisanih učenk in učencev, do subvencije kosila pa deset odstotkov vpisanih učenk in učencev.

Ministrstvo bo šolam namenilo tudi 146.500 evrov sredstev za sofinanciranje učnih pripomočkov in nekaterih stroškov v zvezi z dnevnimi dejavnostmi in ekskurzijami za učenke ter učence iz romskih družin.

Za učenke in učence so brezplačni tudi učbeniki, saj že več let na šolah uspešno delujejo učbeniški skladi. Zanje v zadnjih dveh letih osnovnim šolam ministrstvo namenja sredstva za pokritje negativnega stanja, v katerega šole zaidejo zaradi nakupov novih učbenikov ter zaradi potrebnih dokupov učbenikov, so še zapisali na ministrstvu.