Javnost o vsebini sporazuma obveščena v kratkem

Premier Borut Pahor je po seji vlade zatrdil, da kot predsednik vlade prevzema največjo subjektivno in objektivno odgovornost za arbitražni sporazum. "Ne bi dal roke v ogenj za ta sporazum, če ne bi bil prepričan, da je dober."

Objavljeno
01. oktober 2009 16.14
Ti. K./STA
Ti. K./STA
Ljubljana - Premier Borut Pahor je na novinarski konferenci po seji vlade zatrdil, da kot predsednik vlade prevzema največjo subjektivno in objektivno odgovornost za arbitražni sporazum. "Ne bi dal roke v ogenj za ta sporazum, če ne bi bil prepričan, da je dober," je poudaril.

Povedal je še, da bo javnost z vsebino sporazuma seznanjena, ko bo Evropska komisija ta dokument predložila zunanjima ministroma Slovenije in Hrvaške. "To se bo zgodilo zelo v kratkem," je napovedal. Pri tem je poudaril, da je za Slovenijo bistveno, da arbitražno sodišče določi stik slovenskih teritorialnih voda z odprtim morjem.

 

"Prepričan sem, da zdaj delamo nekaj, kar je dobro za dobre medsosedske odnose, za regijo in Evropo," je še dejal Pahor. Na napoved SLS, da bo vložila interpelacijo proti zunanjemu ministru Samuelu Žbogarju, pa je predsednik vlade odvrnil, da bo v primeru interpelacije stal za ministrom, saj je ta nenazadnje pogosto ravnal po njegovih navodilih.

 

Na očitke, da predlog sporazuma nima podpore opozicije, je Pahor spomnil, da v zadnjih 18. letih ni bilo enotnega mnenja glede reševanja odnosov s Hrvaško. "Pričakovati, da se bo to poenotilo, bi bilo iluzorno," je poudaril. Dejal je še, da je cilj slovenske zunanje politike, da ima z vsemi sosedami kar najbolj urejene odnose, vendar ne za vsako ceno.

 

Pahor pričakuje čimprejšnje parafiranje sporazuma in nato podpis. Kot je še pojasnil, nato sledi odločanje v obeh parlamentih, v DZ najbrž tudi ratifikacija, za katero zadostuje navadna večina. "Ne smemo pozabiti: kdorkoli se z vlado ne strinja zdaj, se bo morda, ko bo vsebina javna," je opozoril premier in dodal, da je ravno zaradi tega dejstva morda "nekoliko potolažen".