Andrej Baričič se norčuje ...

Baričičev odstop »novinarska raca«. Odstopne izjave (še) ni podpisal, zato novega direktorja ne morejo iskati.

Objavljeno
23. november 2015 20.31
Novi v.d. UKC-ja Andrej Baričevič 10.8.2015 Ljubljana Slovenija [Simon Vrhunec,Andrej Baričevič,UKC,direktor]
Milena Zupanič
Milena Zupanič

Ljubljana –Ljubljana - Prejšnji teden smo mediji poročali, da je Andrej Baričič, v. d. generalnega direktorja UKC, odstopil. Kaže, da ni res. »Danes gotovo vemo, da ni odstopil. Na vprašanje člana sveta je Andrej Baričič odgovoril, da je bila to novinarska raca,« je po današnji seji sveta UKC povedal predsednik sveta Tomaž Glažar.

Informacijo o odstopu Andreja Baričiča smo prejšnji teden objavili vsi slovenski mediji po tem, ko je premier Miro Cerar izjavil, da tudi SMC (tako kot Desus in SD) ne bo podprla imenovanja Baričiča. Informacijo so potrdili v UKC, prav tako pa smo z ministrstva za zdravje prejeli sporočilo za javnost, v katerem piše, da bo svet zavoda predvidoma imenoval novega v. d. generalnega direktorja že na današnji seji, do takrat pa sedanji v. d. opravlja tekoče posle. Tomaž Glažar, predstavnik vlade v svetu UKC, je danes dejal, da Baričičeve pisne odstopne izjave do danes ni dobil.

To ne drži povsem. Glažar je svojevrstno pisno sporočilo Andreja Baričiča o odstopu prejel že 5. novembra. Sporočilo se glasi: »Sporočamo vam, da je dne 5. 11. 2015 na svoji 327. redni seji zasedala Vlada Družine Baričič. Prisotni so bili vsi štirje ministri Vlade. Pod točko št. 3 dnevnega reda seje, je Vlada obravnavala izdajo soglasja k imenovanju dr. Andrej Baričiča za generalnega direktorja UKC Ljubljana. Prepis sklepa Vlade k točki št. 3 dnevnega reda 327 seje Vlade: 'Vlada Družine Baričič dr. Andreju Baričiču ne izdaja soglasja za imenovanje in opravljanje funkcije generalnega direktorja UKC Ljubljana.' V skladu s sklepom št. 3 dnevnega reda 327. seje Vlade je bilo dr. Andreju Baričiču tudi naloženo, da nemudoma oz. najkasneje v skladu z določili veljavne pogodbe o zaposlitvi v UKC Ljubljana prekine opravljanje funkcije vršilca dolžnosti generalnega direktorja UKC Ljubljana.« Pripis ob koncu: »Kot veste, je leto 2015 leto izkoreninjanja organiziranega kriminala, širjenja poguma in poštenja. Zato upoštevajte in sledite našemu geslu: Imeti jajca na pravem mestu, ne v eni košari ali pa celo živeti brez njih!«

Glažar je danes povedal, da se z Baričičem o odstopu ni posebej pogovarjal. Čaka na odločitev vlade. »Če vlada s sklepom ne da soglasja, menim, da moram osebno odstopiti kot predsednik in kot član sveta UKC,« je dejal Glažar. Pričakovati je, da bo vlada Mira Cerarja odločala o Baričiču, ki vodi UKC s 7800 zaposlenimi in obrača 450 milijonov evrov na leto, čim prej.