Je bil posel dogovorjen pred razpisom?

Po nam dostopnih informacijah iz dosedanje preiskave je bil oklepniški posel s finsko Patrio dogovorjen že pred izdajo mednarodnega razpisa, ki ga je obrambno ministrstvo objavilo 15. decembra 2005.

Objavljeno
30. september 2009 23.00
Dejan Karba
Dejan Karba
Ljubljana - Po nam dostopnih informacijah iz dosedanje preiskave je bil oklepniški posel s finsko Patrio dogovorjen že pred izdajo mednarodnega razpisa, ki ga je obrambno ministrstvo objavilo 15. decembra 2005. »Vse je mogoče,« o tem pravi naš vir blizu generalnega državnega tožilstva, od koder izsledkov iz že več kot leto dni trajajoče preiskave vojaškega posla ne komentirajo, »ker preiskava še poteka« (predkazenski postopek sicer vodi policija, usmerja pa ga tožilka Branka Zobec Hrastar).

Nekdanji obrambni minister Karl Erjavec je eno leto po objavi mednarodnega razpisa 278 milijonov evrov vredni posel podpisal s Finci, saj je njihova ponudba premagala ponudbo Sistemske tehnike. Naj spomnimo, da so finski kriminalisti lani pri enem od Patrijinih zaposlenih odkrili ponudbo Sistemske tehnike (ST).

Da so se predstavniki Rotisa (zastopnik Patrie) že precej pred objavo mednarodnega razpisa hvalili, da so oni dobili oklepniški posel, je v postopku priprave poročila protikorupcijske komisije glede te zadeve po lastnih besedah ugotovil tudi predsednik komisije Drago Kos. Pritrjuje pa mu tudi direktor Sistemske tehnike Milan Švajger: »Na izredni seji sveta občine Ravne na Koroškem je takratni svetnik Herman Čepelnik v kamero povedal ministru Erjavcu, da se je leta 2004 Ivan Črnkovič na Prevaljah v neki gostilni hvalil, da posla ne bo dobila ST, ampak on. Čepelnik je takrat še izjavil, da je o tem pripravljen pričati na sodišču.«

Več v tiskani izdaji Dela.