Je Miloševićev režim financirala tudi Slovenija?

Poslanec SDS Petan namerava na premiera Janšo nasloviti poslansko vprašanje o haaški preiskavi sumljivega poslovanja državljana RS v zvezi s financiranjem Miloševićevega režima.

Objavljeno
03. marec 2007 07.00
Rudolf Petan (SDS)
Ljubljana – Poslanec SDS Rudolf Petan je na včerajšnji novinarski konferenci predstavil vsebino pisnega poslanskega vprašanja, ki ga namerava nasloviti na predsednika vlade Janeza Janšo. Vprašal ga bo o haaški preiskavi sumljivega poslovanja državljana RS v zvezi s financiranjem Miloševićevega režima.

S pomočjo šestih podvprašanj želi Petan od Janše izvedeti, koliko sredstev je uspelo Sloveniji iztožiti od NLB v sodnem postopku, ki je potekal v republiki Ciper, kaj je zanimalo preiskovalko sodišča za vojne zločine na ozemlju nekdanje SFRJ Susan Hayden ob njenih obiskih v Ljubljani in kakšne odgovore so ji posredovali predstavniki slovenskih državnih ustanov, s katerimi se je pogovarjala.

Petana bo zanimalo tudi, ali vlada ima podatek, da naj bi bil lastnik večjega računa v podružnici Beobanke na Cipru Peter Rigl, predsednik strateškega sveta LDS za gospodarstvo v času, ko je bil Janez Drnovšek predsednik LDS, ali je vlada seznanjena z informacijami, da naj bi haaški preiskovalci med preiskavo finančnih ozadij Miloševićevega režima preiskovali podjetje PERI s sedežem v Ljubljani in podružnicami na Cipru, v Beogradu in Luganu, ki naj bilo last Petra Rigla. Odgovor želi tudi na vprašanje, zakaj se je takratni predsednik vlade Drnovšek kmalu po nenadni Riglovi smrti odločil za obisk na Cipru, kdaj natančno so na ministrstvu za zunanje zadeve začeli načrtovati ta obisk in ali se je takratni predsednik vlade na Cipru pogovarjal tudi o sredstvih na računih podružnice Beobanke.

Več v današnjem tiskanem Delu