Je SDS s »sestavljanjem« dokumentov kršila zakon?

Razkritje Dela, da je bil dokaz SDS se stavljen iz različnih dokumentov, še vedno odmeva. V Zaresu se sprašujejo, ali bodo inšpekcijske službe ukrepale, minister Aleš Zalar pa meni, da Janez Janša ne razume, da so sodišča neodvisna.

Objavljeno
28. februar 2011 14.31
T. S., notranja politika
T. S., notranja politika
Ljubljana - Razkritje Dela, da je »dokaz«, ki ga je SDS objavila na svoji spletni strani, da je bil sedanji predsednik države Danilo Türk pred tridesetimi leti menda »neposredno« obveščen o atentatu v Velikovcu, sestavljen iz delov različnih dokumentov, še vedno vznemirja javnost. Poslanec Zaresa Tadej Slapnik je na ministrico za kulturo Majdo Širca in ministra za pravosodje Aleša Zalarja naslovil poslanski vprašanji. Ministrico med drugim sprašuje, ali je Arhiv RS, ki je zadolžen tudi za varovanje nacionalne arhivske kulturne dediščine, zaradi ravnanja SDS, »ukrepal v skladu s svojimi pristojnostmi«.

Ministrico za kulturo sprašuje tudi, ali bo ukrepal inšpektorat za kulturo in medije, ki nadzira izvajanje zakona o varstvu dokumentarnega in arhivskega gradiva. Poslanec Slapnik ni presenečen, ker mu je generalna državna tožilka Barbara Brezigar sporočila, da tožilstvo zaradi Janševih obtožb predsednika države ne bo sprožilo postopkov. Vendar je pravosodnemu ministru Zalarju poslal poslansko vprašanje, ali je okrožno državno tožilstvo ravnalo v skladu s svojimi pristojnostmi, ker ni zahtevalo kazenske preiskave proti Janezu Janši zaradi suma kaznivega dejanja obrekovanja, sramotitve države in njenega predsednika ter ponarejanja arhivskega gradiva. Navedbe, da sta za pošiljke orožja, ki je skozi Slovenijo potovalo na Hrvaško, takratna obrambni in notranji minister Janez Janša in Igor Bavčar dobivala podkupnino, je včeraj opozicijski prvak na spletni strani stranke označil za »neverodostojne in neresnične«, orožarsko afero pa kot »mokre sanje tranzicijske levice«. Janša je vlado znova pozval, naj umakne oznako zaupnosti s poročila o prometu in tranzitu orožja iz leta 1993. Nekdanji obrambni minister Jelko Kacin pa je ocenil, da bi bila objava tega poročila smiselna le, če bi lahko hkrati primerjali tri različne dokumente, tudi poročila Hrvaške o dejanskih stroških nakupa orožja v Sloveniji. Poročilo namreč - tako Kacin - »nikakor ni celovito, saj gotovinska plačila minimizira, izjave delavcev obrambnega ministrstva, ki so šteli denar, pa so avtorja poročila in samo vsebino poročila postavile na laž«.

Čigava so sodišča?

Na Janševo napoved, da zaradi (domnevno politično motiviranih) zapletov ob vložitvi tožbe proti finskemu novinarju Magnusu Berglundu ne bo tožil hrvaškega državljana Marina Tomulića, ki mu očita prejemanje podkupnin, se je včeraj odzval pravosodni minister Aleš Zalar. »Nekdanji premier Janša očitno ne razume, da v demokratični pravni državi ne morejo obstajati niti Šturmova niti Zalarjeva, ampak so samo neodvisna sodišča,« je minister zapisal na Twitterju.