Je Slovenija res raj za mafijce?

Mafijski morilec Maurizio Prestieri, ki se je po tridesetih dokazanih umorih predal roki pravice, da se je izognil visoki kazni, je v pogovoru z dopisnikom časnika Repubblica in znanim pisateljem Robertom Savianom Slovenijo označil kot »raj za mafijo«, kjer je vse mogoče in vse dovoljeno.

Objavljeno
10. februar 2011 20.50
Tone Hočevar, Rim
Tone Hočevar, Rim
Rim - Tam se je mogoče gibati pod pravim imenom in živeti več mesecev skupaj, ne da bi te kdo opazil ali kaj vprašal, trdi morilec, ki se igra skesanca.

Maurizio Prestieri
je v treh dolgih nadaljevanjih v Repubblici v Savianovih člankih razpredal o tem in onem, o svoji preteklosti in tudi o vlogi mafijskega skesanca. Poleg Slovenije, omenja, so do mafije prijazne države še Hrvaška, Črna gora, Grčija in Albanija.

V Sloveniji in drugih omenjenih državah ni protimafijske kulture, mafija tam lahko investira, si kupuje funkcionarje, pripoveduje skesanec. Poleg italijanske domnevno posegajo na slovensko ozemlje in v slovenske ustanove tudi ruska, srbska, turška in druge mafije, ki se svobodno sprehajajo in delujejo brez ovir.

Avtor knjige Gomorra Roberto Saviano, doma iz Neaplja, že več leti živi pod strogo policijsko zaščito in se skriva pred podzemljem. Pravijo, da se zelo dejavno podaja v politiko, menda poskuša celo prevzeti vodenje italijanske levice.