Je za Riedla preiskava končana?

Po sedmih zaslišanjih glavnega osumljenca afere Patria Hansa Wolfganga Riedla so mu preiskovalci zavezali usta. Takoj po zaslišanju naj bi z Dunaja odletel na Tajsko.

 

Objavljeno
25. september 2009 10.23
Dejan Karba
Dejan Karba
Dunaj - »Za Hansa Wolfganga Riedla je preiskava končana. Kaj se bo naprej dogajalo s preiskavo domnevnega podkupovanja pri orožarskem poslu med Patrio in vašo državo, pa ni več naša stvar. Ne vem, kdaj in kako se bo končala,« nam je povedal Dieter Böhmdorfer, Riedlov odvetnik. Riedl, nekdanji svetovalec Patrie in glavni preiskovanec, ki ga je včeraj zaslišal slovenski del skupne preiskovalne skupine s tožilko Branko Zobec Hrastar na čelu, pa je po svojem že sedmem zaslišanju - to je trajalo skoraj dve uri čez domenjeni urnik - povedal le to, da so mu prepovedali govoriti z novinarji. Naša zasliševalska delegacija se z nami ni hotela niti pozdraviti.

 

Hans Wolfgang Riedl je bil na Dunaju ta teden zaslišan že v torek, ko so ga zasliševali Avstrijci. Zaslišanja se je takrat udeležil - tako kot včeraj - tudi glavni preiskovalec afere, finski kriminalist Kaj Erik Björkqvist. Po njem se je skupaj z avstrijskimi in slovenskimi kolegi odpeljal z avstrijske zvezne kriminalistične postaje, o podrobnostih z zaslišanja pa se ni hotel pogovarjati.

 

A nekaj podatkov nam je s pomočjo naših virov vendarle uspelo pridobiti. Med preiskovalci in preiskovancem se je sprva spet zapletlo pri transakciji 2.300.000 evrov, ki jih je domnevno takoj po tem, ko je ta denar prejel od Patrie, Riedl prenakazal Walterju Wolfu (njega so preiskovalci zaslišali v sredo, op. p.). Wolf je kriminalistom s potrdilom banke na zaslišanjih - zaslišali so ga petkrat - dokazoval, da je denar takoj po »napačni transakciji«, kot pravi, nakazal nazaj.

 

Ali je omenjeno dokazilo kriminalistom dokazalo podjetnikove trditve, še ne vemo, izvedeli pa smo, da so bili na zaslišanjih Riedla še drugi zapleti. Kriminalisti namreč zatrjujejo, da je Wolf od omenjenega denarja 300.000 evrov dvignil (in jih prekanaliziral na Tajsko); Wolf to zanika, temu pa menda pritrjuje tudi Riedl. Priznava, da je omenjeni denar, od katerega je 200.000 evrov v gotovini dal svojemu tajskemu poslovnemu partnerju Sirithapornu, 100.000 evrov pa je - prav tako v gotovini - dal Wolfu, s svojega transakcijskega računa dvignil sam. Riedl in Apichat Sirithaporn imata sicer skupno podjetje, ki si ga na Tajskem delita po ključu 49:51 odstotkov, v Evropi pa po ključu 51:49 odstotkov.

 

Ključno vprašanje kriminalistov po naših podatkih tako ostaja prav teh 300.000 evrov in njihova sumljiva pot na Tajsko, ki pa se po besedah zaslišancev, Riedla in Wolfa, ni zgodila. »Ker ste novinar, se z vami ne smem pogovarjati,« je na naše vprašanje, ali je Riedl res prepričal kriminaliste, sprva odgovoril Dieter Böhmdorfer, Riedlov odvetnik. Nato pa dodal, da »preiskovalci proti gospodu Riedlu nimajo ničesar več. Za nas je stvar končana.« Kot nam je še uspelo izvedeti, je Riedl včeraj takoj po zaslišanju odletel na Tajsko.

 

Iz tiskane izdaje Dela.