Je župan Matej Arčon pri projektu RCERO namerno zavajal javnost?

Nekdanji novogoriški župan Mirko Brulc in ministrstvo pravita, da občine svoj del odgovornosti prelagajo na državo.

Objavljeno
21. marec 2014 18.36
Posodobljeno
22. marec 2014 05.00
Katja Željan, Nova Gorica
Katja Željan, Nova Gorica

Nova Gorica – »V skoraj treh letih in pol županovanja Mateja Arčona je imela občina nalogo pridobiti okoljevarstveno in gradbeno dovoljenje. Zakaj so s to nalogo odlašali, zakaj se niso pravočasno pogovarjali in dogovarjali z okoliškimi prebivalci, čeprav so bili opozorjeni, da lahko pride do zapletov?« se sprašuje predsednik novogoriškega občinskega odbora SD, sicer nekdanji novogoriški župan Mirko Brulc.

Brulc je včeraj v javnost poslal pismo, v katerem je zapisanih veliko očitkov na delo novogoriške občine, ki je projekt RECERO Nova Gorica vodila.

Občine se igrajo z milijoni

»Občine krivijo ministrstvo, ker, da jih je lani zavajalo z informacijo, da je okoljevarstveno dovoljenje pravnomočno, pa se je izkazalo, da ni bilo. Krivi naj bi bili tudi okoliški prebivalci, ki so se pritoževali, ker ne želijo odlagališča v bližini svojih domov. A kako je mogoče, da so odgovorni v novogoriški občini, ki so vodili projekt, ves čas zatrjevali, da ni nič narobe? Še pred nekaj meseci je podžupan Mitja Trtnik zagotavljal, da bo gradbeno dovoljenje pridobljeno v roku. Vsa poročila, ki jih je vodstvo občine dajalo svetnikom, so bila optimistična in vedno smo slišali odgovor, da je projekt dobro voden in da problemov ni. Tudi ko so svetniki opozarjali na probleme, so bili zavrnjeni, češ, naj se ne obremenjujejo. Sedaj pa, kot strela z jasnega, projekt je padel,« je med drugim zapisal Mirko Brulc.

Nekdanji župan in zdajšnji poslanec meni, da se ob gospodarski krizi občine igrajo z milijoni. »Ministrstvo je jasno povedalo, da je občina Nova Gorica kot zadnja pridobila vse potrebne podatke za izvedbo naložbe. Ko so se pojavili zapleti s pridobitvijo dovoljenj in je župan doma zagotavljal, da ni nič narobe, ministrstvu ni podpisal izjave, s katero bi zagotovil, da bo investicija lahko izvedena v predvidenih rokih. Torej je ves čas vedel, da naložba ne bo izvedena. Je namerno zavajal javnost?« se sprašuje Brulc.

Prelaganje krivde in neupravičena namigovanja?

Oglasili pa so se tudi na ministrstvu za kmetijstvo in okolje. »Ministrstvo zavrača vsakršno prelaganje krivde in odgovornosti na državo s strani občin in s tem napovedanim propadom pomembnega kohezijskega projekta v regiji,« pravijo. Navajajo tudi, da so konec lanskega leta preverjali, ali bodo projekti, za katere so slovenske občine pridobile sredstva Kohezijska sklada v finančni perspektivi 2007-2013, končani do konca leta 2015. Župan Arčon jim že takrat ni izročil podpisane izjave, kar naj bi »jasno nakazovalo na to, da bo ta projekt zelo težko zaključiti v programskem obdobju 2007-2013,« poudarjajo na ministrstvu.

Kot neupravičena ocenjujejo tudi namigovanja, da je ministrstvo ravnalo v dobro RCERO Ljubljana in v škodo RCERO Nova Gorica. »Predlog za faznost projekta v Ljubljani je bil podan s strani upravičenk lani, hkrati pa je treba navesti, da so se dela v sklopu RCERO Ljubljana izvajala tako v letih 2011, 2012 kot 2013. Enačenje teh dveh projektov ni mogoče, tudi ne v pogledu velikosti in pomembnosti objekta za ureditev obdelave komunalnih odpadkov v Sloveniji«, poudarjajo.