Jelušičeva poudarila pomen antifašističnega boja

Ministrica za obrambo je na tradicionalni žalni slovesnosti na Cviblju pri Žužemberku kot častna govornica poudarila pomen spoštovanja vrednot, za katere so se borili borci NOB skupaj z zavezniki.

Objavljeno
24. oktober 2009 20.31
Mo. B. /STA
Mo. B. /STA
Žužemberk  - Ministrica za obrambo Ljubica Jelušič je na današnji tradicionalni žalni slovesnosti na Cviblju pri Žužemberku kot častna govornica pri grobnici, v kateri so pokopani padli borci NOB, aktivisti OF in pripadniki mednarodnih partizanskih enot, poudarila pomen spoštovanja vrednot, za katere so se borili borci NOB skupaj z zavezniki.

Kot je ministrica povedala, je na slovesnosti poudarila, da je treba spoštovati vrednote antifašističnega boja. "Kot so se Slovenci nekoč na tem prostoru bojevali skupaj z zavezniki v protifašistični koaliciji, tako je treba tudi danes razumeti, da morajo naši vojaki in vojakinje v boju za mednarodni mir in varnost sodelovati v različnih mednarodnih zavezniških silah," jepovedala Jelušičeva.

"Kot so nam nekoč tukaj pomagali različni narodi, tako zdaj mi pomagamo drugim narodom, da pridejo do svobode in varnosti oz. standarda življenja, kakršnega imamo," je poudarila ministrica.

Slovesnost je potekala na spominskem kompleksu Cvibelj nad Žužemberkom, pri spomeniku kiparja Marjana Tepine, ki so ga leta 1961 v spomin na več kot 2200 padlih borcev postavili nad grobnico s posmrtnimi ostanki partizanov, padlih v suhokranjskih osvobodilnih bojih v letih od 1942 do 1945.

Kot so sporočili prireditelji žalne slovesnosti, so bili med slovenskimi partizani tudi borci iz Avstrije, Bosne in Hercegovine, Hrvaške, Italije, Litve, Madžarske, Rusije, Srbije in Črne gore, v napadih narodnoosvobodilne vojske na postojanko Žužemberk pa so sodelovala tudi letala Združenega kraljestva Velike Britanije in Severne Irske.