Jesen prihaja k nam v dežju

Že prvi jesenski dan nas bo dosegla hladna fronta, deževje pa bo zajelo vso Slovenijo.

Objavljeno
23. september 2015 15.13
mocnik/zda
S. P., Delo.si, STA
S. P., Delo.si, STA
Ljubljana − Z današnjim dnem se začenja jesen. Jesensko enakonočje je nastopilo ob 10.21 po srednjeevropskem poletnem času. Observatorij Golovec bo ob menjavi letnega časa pripravil dan odprtih vrat. Precej verjetno je, da bo letošnja jesen toplejša od dolgoletnih povprečij, so za STA povedali vremenoslovci.

Sicer pa bo deževje danes zajelo vso državo. Že prvi jesenski dan nas bo dosegla hladna fronta, deževje pa bo zajelo vso Slovenijo. V zahodne kraje bo prispelo že dopoldne, popoldne pa v večji del osrednje Slovenije in najkasneje v noči na četrtek tudi vzhodne kraje, je za STA povedal Brane Gregorčič iz Agencije RS za okolje.

Dež bo po njegovih besedah v četrtek verjetno že dopoldne ponehal, potem pa sledi nekaj dni, ko bo na zahodu več sonca, na vzhodu pa več oblačnosti in kakšna kaplja dežja. »Od nedelje do prvih dni oktobra pa kaže na suho vreme, jutranje temperature bodo malo pod desetimi stopinjami Celzija, dnevne pa med 15 in 18 stopinj, le na Primorskem še okoli 20,« je dejal. »Razmeroma normalno vreme za ta letni čas,« je dodal.

Jesen je čas za pobiranje pridelkov

Kdor bolj zaupa svetnikom vremenarjem, naj se spomni na vreme v ponedeljek, 21. septembra, ko je bil god sv. Matevža. Če je sv. Matevž vedren, prijetna bo jesen, pravi pregovor. Kogar pa bolj zanima vreme pozimi, si lahko pomaga z vremenom na god sv. Mihaela, 29. septembra. Če je pred Mihaelom jasna noč, bo tudi zima imela veliko moč, se glasi pregovor.

Jesen je čas za pobiranje pridelkov. Za zgodnje sadje in zelenjavo so bili vremenski pogoji do zdaj ugodni, tako da so pridelki zgodnjega sadja in zelenjave večinoma dobri, so za STA pojasnili na Kmetijsko-gozdarski zbornici Slovenije.

Tudi pri pšenici, kjer je po količini pridelek sicer nekoliko manjši, je kakovost dobra. Odlično je uspevala tudi koruza, ki ji ustrezajo visoke temperature. Podobno velja za hmelj.