Jeseni možna tudi stavka medicinskih sester

Sindikat delavcev v zdravstveni negi napoveduje zaostritev aktivnosti. Manjka vsaj 2300 medicinskih sester.

Objavljeno
03. avgust 2015 16.47
Sandra Hanžič, notranja politika
Sandra Hanžič, notranja politika

Ljubljana – Normativi in standardi so osnovno in edino orodje za načrtovanje potrebnih kadrov, tako za vodstva zdravstvenih ustanov kot tudi za dokazovanje, da so delavci preobremenjeni, v javnem pismu opozarja sindikat delavcev v zdravstveni negi.

Položaj delavcev v zdravstveni negi se slabša: vse več je nadur, ki niso plačane, pojavljajo se potrebe po večjem številu medicinskih sester, ministrica pa se ne drži dogovorjenih zavez, opozarjajo v sindikatu. Jelka Mlakar, njegova predsednica, pravi, da bi se ministrica do modre knjige standardov in normativov v zdravstveni in babiški negi morala odzvati do 30. junija, pa se ni.

V pismu štirim sindikatom je zapisala le, da modra knjiga še vedno ni skladna z novimi doktrinami in da bo treba opraviti veliko več dela. »Vem, da se nič ne more zgoditi čez noč. Strinjamo se, da je vsako stvar treba dopolnjevati. Vendar ne za nedoločen čas.«

»Želimo, da pove, ali nas je preveč ali premalo, in modra knjiga je meter, orodje, ki nam to lahko pomaga določiti,« pravi. Dodaja, da so bili zelo potrpežljivi, saj so štiri mesece čakali na sestanek z ministrico. Vlada pa se je že leta 2013 zavezala, da bo do konca tistega leta sprejela standarde in normative. Medicinskih sester manjka vsaj 2300, pravi Jelka Mlakar. Jasno je, da je v ozadju ekonomski faktor, a pomanjkanje kadra lahko povzroči strokovne napake, nekakovostno opravljeno delo, zaplete, našteva.

»Pokazali smo dovolj potrpežljivosti«

S 1. septembrom bodo v sindikatu zahtevali izplačilo vsega opravljenega dela, uveljavitev sodbe vrhovnega sodišča, ki narekuje, da je treba 30-odstotni dodatek izplačati v primeru kompenzacije oziroma koriščenja opravljenih nadur. »Zahtevali bomo, da se ljudi ne razpisuje vnaprej v nadure. Tako v četrtem tednu septembra tri dni v zavodih ne bo osebja.« Zakonska obveza je namreč 174 ur, medicinske sestre pa jih opravijo med 190 in 205 na mesec. Nadur jim ne plačajo oziroma jim plačajo minimalno število ur.

Če do konca septembra še ne bo odziva ali rešitve, bo sledilo postopno zaostrovanje, najprej z internimi shodi, nato z javnim shodom, lahko pa bo tudi čisto prava stavka, zaradi katere bi paciente morali voziti v tujino, kot na Danskem leta 2007, napoveduje Mlakarjeva. Dodaja, da si tega nikakor ne želijo, vendar nimajo mehkih mehanizmov kot druge poklicne skupine, s katerimi bi opozorili na nakopičene težave. Vsi sindikati – tudi zdravniški – se bodo povezali, saj je to edini način, da pokažejo, kako nevarne so sedanje razmere za paciente.

Suženjske nadure

Tudi Zvonko Vukadinovič, predsednik sindikata zdravstva in socialnega varstva, opozarja, da lahko pomanjkanje kadra povzroči strokovne napake, namesto medicinskih sester pa zahtevno delo pogosto opravljajo nekvalificirani kadri. Zato so se vsi sindikati na področju zdravstvene nege povezali, čeprav so si konkurenčni. Poleg standardov in normativov je za sindikat pomembno, da dosežejo izplačilo opravljenih nadur. To je pomembno iz dveh razlogov: »Da pokažemo, da delodajalci ne objavljajo podatkov o nadurah in s tem prikrivajo dolg, ki bi ga zdravstveni zavodi imeli. Ker ure niso upoštevane v statistiki, ne moremo izračunati, koliko kadra nam manjka.« Če bi to odpravili, bi lahko precej lažje delali. Če socialnega dialoga ne bo, Vukadinovič ne izključuje stavke. Vendar pa bodo sestre težko prepričali v stavko, saj so šolane in vzgajane s posebno pieteto do pacietov, še opisuje.

Ministrstvo: nepotreben, a legitimen pritisk

Z ministrstva za zdravje sporočajo, da so seznanjeni z dopisom Sindikata delavcev v zdravstveni negi Slovenije o kadrovskih standardih in napovedi zaostrovanja aktivnosti. Ker pa ministrstvo, v sodelovanju z različnimi deležniki, aktivno pripravlja standarde in normative za različne skupine poklicev v zdravstvu, menijo, da gre za nepotreben, a legitimen pritisk. "Ob tem poudarjamo, da standardov in normativov nima uzakonjenih nobena država evropske unije. Standarde in normative, ki bodo predstavljali priporočila za oblikovanje zdravstvenih timov, moramo obravnavati celovito, za vse zdravstvene delavce skupaj," še dodajajo.