Jeseničanom polnilnica z zemeljskim plinom

 Za Ljubljano druga polnilnica pogonskega plina za mestni promet v Sloveniji.

Objavljeno
31. maj 2012 11.54
Blaž Račič, Jesenice
Blaž Račič, Jesenice

Jesenice – Na Jesenicah so včeraj odprli polnilnico z zemeljskim plinom za motorna vozila, ki je za ljubljansko druga v Sloveniji. Po jeseniških cestah za zdaj vozi pet vozil na zemeljski plin, polnilnica naj bi spodbudila večjo uporabo vozil na plinski pogon, so povedali v podjetju Enos energetika.

Stisnjeni zemeljski plin metan je do okolja bolj prijazen od bencina ali dizelskega goriva, saj so izpusti ogljikovega dioksida, dušikovih oksidov, prašnih delcev precej manjši, je povedal Martin Pavlovčič, vodja sektorja za goriva v podjetju Enos energetika. Z avtom z bencinskim motorjem se ob veljavnih cenah energentov za 20 evrov opravi 160 kilometrov dolga pot, z dizelskim motorjem dobrih 200 kilometrov, s plinskim pa okoli 320 kilometrov, je ekonomsko prednost uporabe metana opisal Pavlovčič.

Za Alpetour je novost zanimiva

Uporaba metana za pogon vozil v urbanih središčih je velika priložnost, je dejal jeseniški župan Tomaž Tom Mencinger in izpostavil mestni potniški promet in javni promet komunalnih vozil. Za podjetje Alpetour, ki na Jesenicah izvaja storitve mestnega prometa, je novost zanimiva. Z občino bi se morali dogovoriti za opravljanje mestnega prometa z dolgoročno pogodbo, šele nato bi lahko razmišljali o nakupu avtobusov na metan, je dejala direktorica Alpetourja Ivanka Zupančič Gaber.

Tudi Dragan Lazarev iz jeseniškega podjetja Taksi Rikša je ocenil, da gre za ekonomsko zanimivo priložnost, ki je tudi okoljsko bolj sprejemljiva. Ker večino prevozov s taksiji opravijo na zgornjem Gorenjskem jih to, da je na tem območju le ena polnilnica za metan, ne moti.

Avtomobili s pogonom na zemeljski plin so malenkost dražji od običajnih avtomobilov, je dejal Izidor Jekovec, direktor podjetja Integral avto, ki prodaja tudi takšna vozila. Z enim polnjenjem lahko prevozijo približno 500 kilometrov, uporabljajo lahko tudi bencin. Jekovec je še povedal, da so lahka gospodarska vozila približno 15 odstotkov dražja od običajnih, a se investicija v nekaj letih povrne.

Koristna izraba odlagališča

Zemeljski plin za proizvodnjo toplote za ogrevanje Jesenic podjetju Enos energetika dobavlja podjetje Geoplin. Okoli pet odstotkov letne porabe metana nameravajo zagotoviti z odlagališča odpadkov Mala Mežakla. Za 400.000 evrov vredno naložbo v gradnjo štiri kilometre plinovodne napeljave od odlagališča do toplarne sredi Jesenic gradbeno dovoljenje pričakujejo poleti, je dejal direktor Enos energetike Iztok Šimnic.

Marko Markelj, direktor komunalne direkcije občine Jesenice, je ocenil, da na odlagališču Mala Mežakla vsako leto nastane milijon kubičnih metrov odlagališčnega plina. Kljub temu da se odpadki ločujejo in da bo količina tega plina vsako leto manjša, je zalog metana v odlagališčnem plinu za vsaj deset let. »Odlagališčni plin sicer pogori, tako na leto požgemo 250.000 evrov,« je poudaril Šimnic. Če bi s tem plinom hoteli polniti avtomobilske tanke, bi ga morali pred tem še prečistiti, a se za zdaj to ne izplača.