Jesenice več kot le hokej

Omočje bivše tovarne Fiprom bo v prihodnje mesto za tehnološki park, knjižnico, tržnico, trgovine in gospodarske dejavnosti. Območje Stare Save in nekdanjega Fiproma bodo povezali tudi s kulturnim in šolskim središčem Jesenic.

Objavljeno
03. februar 2007 12.14
Acroni posluje uspešno
Jesenice - Jesenice, ki so bile dolgo časa poznane le po železarski dejavnosti, v zadnjih letih dobivajo popolnoma novo podobo, saj sanirajo zapuščene železarske objekte in na njihovem mestu gradijo nove prostore za družbeno in gospodarsko dejavnost. Prihodnjih pet let bo največji jeseniški projekt, vreden prek 20 milijonov evrov, ureditev pet hektarov velikega območja v središču Jesenic, kjer stojijo večinoma opuščeni objekti podjetja Fiprom.

Prostor bivše tovarne bo služil novemu namenu

Kot je povedal jeseniški župan Tomaž Tom Mencinger, bo južni del območja bivše tovarne Fiprom pripadel občini, ki bo tam našla mesto za javne ustanove, med drugim za tehnološki park, novo knjižnico in novo tržnico. Na severnem delu območja pa bodo zrasle trgovine in prostori za gospodarske družbe. Območje Stare Save in nekdanjega Fiproma bodo povezali tudi s kulturnim in šolskim središčem Jesenic.

Občina Jesenice je že konec lanskega leta skupaj z enajstimi gospodarskimi družbami ustanovila konzorcij, ki se ukvarja z ureditvijo tega območja. Še ta mesec naj bi konzorcij odkupil ozemlje od Fiproma v stečaju, s katerim se je dogovoril za ceno 1,86 milijona evrov. Nato bodo letos opravili geodetsko izmero in razdelili parcele. Poleg tega bodo tudi ekološko sanirali območje in izvedli rušitvena dela. Prihodnje leto pa bodo zgradili komunalno infrastrukturo.

Celoten projekt, ki predvideva vložek 22 milijonov evrov, bo končan leta 2010 in tedaj naj bi na tem območju delo našlo 300 ljudi. Občino bo projekt stal skoraj deset milijonov evrov. Pri tem pa od države pričakuje sredstva za sanacijo in regeneracijo območja, na katerem so nekdaj hranili kisline in druge strupene snovi. S poudarkom na tehnološkem parku se bo občina za sredstva potegovala tudi v okviru regijskih projektov. Tako občina pričakuje, da bo za svoj del investicije pridobila 80 odstotkov nepovratnih sredstev.

Jesenice za zgled pri kandidiranju za nepovratna sredstva

Jeseniška občina je izjemno uspešna pri kandidiranju za različna nepovratna sredstva in jo gorenjska regija pogosto daje za zgled drugim. O receptu za uspešno pridobivanje sredstev je Mencinger povedal, da morajo občine najprej imeti ideje in nato razviti projekte ter pripraviti vso potrebno dokumentacijo. V občinskem proračunu pa ne smejo pozabiti rezervirati 25 odstotkov lastnih sredstev za investicijo. Na Jesenicah imajo tako že pripravljene projekte na zalogo, ki čakajo na razpise, na katere jih bodo prijavili.

Na Jesenice se bodo ljudje priseljevali

Na Jesenicah se ne gradi le na območju Fiproma temveč tudi na območju Hrenovice, kjer bo z nemškim kapitalom nastal 5000 kvadratnih metrov velik nakupovalni center. Poleg tega bodo na tem območju z zasebnim kapitalom mariborskega podjetja zgradili štiri stanovanjske objekte. V vsakem izmed njih bo 12 nadstandardnih stanovanj, za katere vlada že veliko zanimanje, saj je cena s 1500 evrov na kvadratni meter, bistveno nižja od cene stanovanj v Kranjski Gori, kjer stane kvadratni meter okoli 4500 evrov. Sicer pa bo na Jesenicah v naslednjih dveh letih nastalo 200 novih stanovanj in Mencinger pričakuje, da se bodo ljudje na Jesenice priseljevali.