Jeseniška urgenca zaposluje inšpektorje

O odlaganju materiala v gozdu po gozdarski še okoljska inšpekcija.

Objavljeno
08. oktober 2014 23.12
suhadolnik rožnik
Blaž Račič, Jesenice
Blaž Račič, Jesenice
Jesenice – Gradnja nove urgence v jeseniški bolnišnici že pred današnjo slovesno položitvijo temeljnega kamna zaposluje inšpekcijske službe. Gradbeni odpadki iz gradbene jame za novo urgenco so končali v gozdu, zato je gozdarski inšpektor oglobil lastnika parcele, postopek pa je uvedla še okoljska inšpekcija.

Lastnik gozdne parcele Danijel Tavčar ni pridobil soglasja zavoda za gozdove za odlaganje gradbenih odpadkov v gozdu nad Jesenicami, kar je prekršek, zaradi katerega je bil lastniku izdan plačilni nalog za 400 evrov, je povedal gozdarski inšpektor Janez Slavec. Gozdarski inšpektor nima pristojnosti, da bi zahteval odvoz materiala, zato je o tem obvestil okoljsko inšpekcijo.

Inšpekcijski postopek je v fazi ugotovitvenega postopka, so sporočili z okoljske inšpekcije. Pojasnili so, da je odpadke »prepovedano puščati v naravnem okolju, kar gozd nedvoumno je«. Okoljski inšpektor ima več pristojnosti kot gozdarski in lahko po ugotovitvi dejstev odredi sanacijo in vzpostavitev v prvotno stanje, torej odvoz gradbenih odpadkov na ustrezno deponijo.

Črpanje evropskih sredstev za skoraj šest milijonov evrov (z DDV) vreden projekt zaradi nelegalnega odlaganja gradbenih odpadkov v gozdu za zdaj ni ogroženo, zagotavljajo v jeseniški bolnišnici. Graditelja, podjetje IMP so pozvali, naj morebitne nepravilnosti v zvezi z odlaganjem materiala čim hitreje odpravi. Pričakujejo še, da bodo izvajalci prevzeli odgovornost za svoja dejanja in posledice, sicer bodo z vlado in ministrstvom za zdravje »primorani uporabiti vsa pravna sredstva«.

Katera pojasnila so glede nelegalno odloženega materiala v gozdu dobili od izvajalca in nadzornika gradnje, na ministrstvu za zdravje nismo izvedeli, saj na naša vprašanja niso odgovorili.