Jeseniški kavboji
 ne nastavljajo bomb

Jeseniški ostro zavračajo povezave s teroristi, jih pa med posamezniki tudi dopuščajo.

Objavljeno
10. november 2011 17.41
Posodobljeno
11. november 2011 13.00
Boštjan Fon
Boštjan Fon

JESENICE – Nekam kratke hlačnice, brade, ki rastejo, kot pač rastejo, in konservativnost v razmišljanju. So potencialna nevarnost ali le ljudje, ki islam dojemajo drugače v sredini krščanskega življa, kamor so se priselili? Dejstvo je, da so med nami. Pod Alpami so se naselili vahabiti ali vehabije, kot jih tudi imenujejo. Izhajali naj bi iz Savdske Arabije pred nekaj stoletji. Zdaj so postali sinonim za islamsko nevarnost v povezavi s terorizmom, nasiljem in modernemu človeku težko razumljivim načinom življenja.

»Za vahabite nas označujejo sovražniki islama. V 18. stoletju so to etiketo izumili Angleži,« je začel pojasnjevanje Alim Hasanagić, čigar starši nikoli niso prakticirali islama v najbolj trdnih temeljih. 22-letni Slovenec, rojen Jeseničan, potomec priseljencev iz Bosne in Hercegovine, je že pet let islamski daija ali po naše misijonar: »Tisti, ki povezujejo islam s terorizmom ali opisujejo različne islamske sekte, posplošeno uporabljajo izraz vahabizem.« Sami trdijo, da so muslimani in pika, označujejo pa se tudi za ehli-sunnet wel džema'at – sledilce prakse Alahovega odposlanca Mohameda in islamske skupnosti, ki sledi prvinskemu učenju islama.

Dlake so zakon

Marsikateri Slovenec zagotovo ne ve, da imajo muslimani poleg Korana še suno ali izročilo odposlanca Mohameda, kjer so stvari precej bolj precizirane. »Moški nosimo brade. To je v islamu zapovedano.« Toda slovenski mufti Nedžad Grabus je obrit. Hasanagić na to odgovarja: »To je njegov problem.«


VEČ V TISKANI IZDAJI SLOVENSKIH NOVIC: Ne mečemo bomb in nimamo nič z al Kaido!