Jezero v veselje kopalcem in rastlinam

Vodni park Radlje: Kopalno jezero z naravno filtracijo brez kemikalij je prvo tovrstno kopališče pri nas.

Objavljeno
02. avgust 2014 22.14
Umetno kopalno jezero Radlje ob Dravi 2.8.2014
Mateja Celin, Slovenj Gradec
Mateja Celin, Slovenj Gradec
Radlje ob Dravi – Ob radeljskem ribniku Reš so danes odprli nov vodni park s 3300 kvadratnimi metri vodnih površin. Kakovost vode v umetnem kopalnem jezeru bodo zagotavljale rastline s pomočjo naravne filtracije, zato v vodo ne bodo dodajali nobenih kemikalij. Gre za prvo tovrstno kopališče v Sloveniji.

Projekt ureditve kopalnega jezera je bil vreden več kot milijon evrov, večino denarja so pridobili na evropskih razpisih, 460.000 evrov pa je prispevala občina Radlje. Od 3300 kvadratnih metrov vodnih površin je 2000 kvadratov namenjenih kopalcem, preostanek pa zasaditvi rastlin, ki bodo kot biološka čistilna naprava skrbele za ustrezno kakovost vode. Na položnejšem delu jezera sta plaža in plitvina za neplavalce, plavalni del pa je globok 2,5 metra. Dno jezera je pokrito s folijo, ki jo bodo lahko čistili.

Ob jezeru so v lesenem objektu uredili garderobe in sanitarije ter gostinski lokal, pripravljen je tudi prostor za kampiranje in parkirišče za avtodome. Do konca septembra bodo na bližnjem obrežju Drave postavili še čolnarno s tremi čolni ter hiške za glamping, okrog jezera pa opazovalnice za opazovanje narave in habitatov ptic. Jezero bo dobilo še skakalnico, prvi kopalci pa so se včeraj že spuščali vanj po toboganu. Uredili so tudi manjši bazen za otroke.

Vodni park bo za vso Dravsko dolino pomembna pridobitev, ki bo močno izboljšala turistični potencial celotnega območja, ki je bilo doslej večinoma usmerjeno v zimski turizem, je prepričan župan Radelj Alan Bukovnik. Vsa radeljska gospodinjstva so za letošnjo sezono dobila brezplačne sezonske vstopnice, sicer pa bo za celodnevno kopanje treba odšteti pet evrov (tri evre za otroke). Na voljo bodo tudi družinske vstopnice po 2,50 evra na družinskega člana.

Kopalno jezero Radlje je četrto koroško kopališče, poletno osvežitev ponujajo tudi na letnem kopališču na Ravnah na Koroškem, letnem bazenu v Slovenj Gradcu ter na Ivarčkem jezeru, kjer je kopanje brezplačno.