Jobim: Slovenija je središče miru v svoji regiji

Obrambna ministrica Ljubica Jelušič se je danes srečala z brazilskim kolegom Nelsonom Jobimom. Ministra sta se dogovorila za okrepitev sodelovanja ter spregovorila o razmerah v Afganistanu in na zahodnem Balkanu.

Objavljeno
30. oktober 2009 17.13
Š. Ro./STA
Š. Ro./STA
Ljubljana - Ministrica za obrambo Ljubica Jelušič se je danes v Ljubljani sestala z brazilskim kolegom Nelsonom Jobimom. Zavzela sta se za okrepitev sodelovanja, spregovorila pa sta tudi o razmerah v Afganistanu in na zahodnem Balkanu. Jobim je ob tem v izjavi za medije po srečanju poudaril, da je "Slovenija središče miru v svoji regiji".

Jobim je prvi obrambni minister Brazilije in sploh kake latinskoameriške države na obisku v Sloveniji. Obisk je po besedah Jelušičeve pomemben, saj se želimo seznaniti z obrambnim sistemom ene najbolj razvijajočih se držav na svetu. Jobim pa je poudaril, da Brazilija takoj prepozna pomen kakšne države, "Slovenija pa je zelo pomembna, saj ima velike zmožnosti proizvajati in ohranjati mir v svoji regiji".

 

Jelušičeva je gosta seznanila z delovanjem Slovenske vojske v mirovnih operacijah in misijah, zlasti tistih pod okriljem ZN, pa tudi s slovenskim sistemom zaščite in reševanja oz. s tem, kako Slovenska vojska deluje v tem sistemu in kako oba sistema sodelujeta v mednarodnih operacijah in misijah.

 

Obrambna ministrica je gostu predstavila tudi razmere na Zahodnem Balkanu, kar se je Jobimu zdelo še posebej pomembno. Brazilija bo namreč prihodnji dve leti nestalna članica Varnostnega sveta Združenih narodov. "Zdi se nam zelo pomembno, da naše znanje o Zahodnem Balkanu pozna tudi država, ki bo v okviru VS ZN v bodočih dveh letih odločala o razvoju situacije v tem našem prostoru," je v zvezi s tem dejala Jelušičeva.

 

Ministra sta spregovorila tudi o možnostih, kako stabilizirati razmere v Afganistanu. Kot je dejala Jelušičeva, bo njen brazilski kolega v prihodnje, ko bo Brazilija članica VS ZN, Slovenijo in mednarodno skupnost seznanjal tudi tudi z brazilskimi izkušnjami, zlasti s Haitija, pri pomoči civilnemu prebivalstvu na konfliktnih območjih.

 

Sicer pa sta se ministra dogovorila za nadaljevanje sodelovanja Slovenije in Brazilije na obrambnem področju, tudi z izmenjavo pripadnikov obeh vojska. Na obrambnem ministrstvu pri tem računajo tudi, da bosta državi v prihodnje nekoliko bolj okrepili vojaško-diplomatsko sodelovanje, je še povedala Jelušičeva.

 

Ministra sta izpostavila tudi možnost izmenjave izkušenj in tesnega prihodnjega sodelovanje na področju znanosti in tehnologije. To je po besedah Jelušičeve pomembno, ker obe ministrstvi financirata veliko število znanstveno-raziskovalnih in tehnoloških projektov.

 

Brazilski minister se je že v četrtek sestal s predsednikom odbora DZ za obrambo Jožefom Jerovškom in podpredsednikom odbora DZ za zunanjo politiko Francom Jurijem, danes pa ima na programu še srečanje s predsednikom republike Danilom Türkom.