Joga tudi za policiste

Mednarodno povezovanje v Mariboru ob odprtju novega centra v središču mesta.

Objavljeno
10. september 2015 14.00
K. V., Delo.si
K. V., Delo.si
Odprtje centra joge v središču Maribora, Sri Devpuridži ašram, je včeraj potekalo v mednarodnem vzdušju. Župan dr. Andrej Fištravec je na vprašanje dr. Dejana Dinevskega, predsednika mariborskega društva Joge v vsakdanjem življenju, ali bo izkoristil bližino joge od svoje pisarne, odgovoril, da »je policijska postaja še bliže«.

Komentar, podan kot duhovita pripomba, je aktualen. V Indiji in Združenih državah Amerike ponekod država že omogoča policistom vadbo joge, saj so zaradi svojega poklica še veliko bolj izpostavljeni stresu. Joga, kot potrjujejo tudi obsežne raziskave Univerze Harvard, pa je odlična preventiva proti teleseni in psihični izčrpanosti.

»Vadba joge ni povezana z nobeno religijo. Namenjena je zdravju in notranjemu miru,« je poudaril častni gost na odprtju in avtor sistema Joga v vsakdanjem življenju Sri Vishwaguruji Mahamandaleswhar Paramhans Maheswaranada, ki je pripotoval iz Indije. Poudaril je, da prav s tem namenom država Indija podpira jogo kot način življenja, ki ni vezan na posamezno kulturo, vero ali okolje.

Veleposlanik Indije v Sloveniji Sarvajit Chakravarti podpira umestitev joge v življenje ljudi, saj ta krepi sožitje med njimi. Slovenija je v Združenih narodih med 177 državami podprla mednarodni dan joge. Kot je povedal veleposlanik, bo Indija podprla pobudo Slovenije o svetovnem dnevu za varovanje čebel.

»Joga je namenjena ohranjanju harmonije med človekom in naravo,« je povedal avtor Joge v vsakdanjem življenju. Razložil je tudi pomen besede guru, ki pomeni neprekinjen prenos znanja z učitelja na učenca. »Pomembno je tudi, da se poučuje izvorna joga, saj se tako ohranja kakovost,« je pojasnil. Joga se v številnih državah po svetu vključuje v obsežne akademske analize in krepi mednarodno sodelovanje. Med gosti je bil tudi priznani strokovnjak prof. dr. Arun Mishra, ki bo v več regijah Slovenije poučeval jezik hindi. Med udeleženci odprtja so bili poleg gostov iz tujine tudi najvišji predstavniki slovenske znanosti ter Zveze društev upokojencev Slovenije.

Društvo joga v vsakdanjem življenu Maribor je neprofitna ogranizacija, ki deluje že 25 let in med drugim vsako leto omogoča brezplačno vadbo joge v parku.