Josef Ostermayer o manjšini

»Moj najljubši primer je Proboj, naselje se tako imenuje tako v nemščini kakor v slovenščini!« v intervjuju za časopis Die Presse avstrijski državni sekretar Josef Ostermayer.

Objavljeno
21. februar 2011 09.59
Barbara Kramžar, Dunaj
Barbara Kramžar, Dunaj
Dunaj – Josef Ostermayer tako še naprej kaže smisel za humor ob razburjenju, ki ga je v delu koroške in avstrijske javnosti povzročil najnovejši predlog krovnih organizacij slovenske manjšine o številu dvojezičnih krajevnih napisov na avstrijskem Koroškem.

Prav Proboj je za Ostermayerja znamenje, da je 273 napisov, kolikor jih je na njihovih seznamih, tudi za predstavnike koroških Slovencev maksimalistična zahteva in da bodo rešitev prinesla pogajanja. Pravi, da je prav to naselje med tistimi, za katero Narodni svet koroških Slovencev, Zveza slovenskih organizacij in Skupnost koroških Slovencev in Slovenk pričakujejo dvojezične napise. Poleg tega pri navedenih naseljih v slovenskem predlogu ni podatkov, ali število slovensko govorečega prebivalstva res presega desetodstotno mejo.

Po mnenju avstrijskega državnega sekretarja, ki se pogaja v imenu kanclerja Wernerja Faymanna, je predsednik narodnega sveta Valentin Inzko v težkem položaju, »saj je njegova organizacija vedno zastopala pozicije, s katerimi ni lahko doseči kompromisa«. Drugi dve slovenski organizaciji sta po njegovem prepričanju v lažjem položaju, dobre besede pa najde tudi za koroškega deželnega glavarja Gerharda Dörflerja, ki se je »vedno držal tistega, kar smo sklenili, in je tudi v svoji stranki veliko dosegel«.

Očitno pa ne dovolj, da ne bi pomembni koroški svobodnjaki po zadnjem pismu slovenskih organizacij državnemu sekretarju in deželnemu glavarju napadli z vsemi topovi. »Vprašanje dvojezičnih napisov ne bo rešeno s predstavitvijo skrajnih pozicij, zdaj tudi ni pravi trenutek za medijsko insceniranje s pomočjo filozofskih intervjujev,« je izjavil voditelj koroških svobodnjakov Uwe Scheuch. Predstavnik Zavezništva za prihodnost Avstrije (BZÖ) Stefan Petzner pa gre še dlje, Valentin Inzko je zanj volk v volčji koži, zato bi bilo po njegovem treba rešitev iskati brez njega in brez »radikalnega« narodnega sveta, za odločitev tako in tako zadostuje zvezni parlament.

Oglasil se je tudi predsednik koroške gospodarske zbornice Franz Pacher in »delno umetno razburjenje« označil za obžalovanja vreden neprofesionalizem. Še posebno koroške domovinske organizacije poziva, naj zlonamerno ne podžigajo čustev in tako obremenjujejo pogajanj. »Naši sosedje nas natančno opazujejo. Vse, ki jim je do tega, da se desetletno nezadovoljivo stanje konča, pozivam, naj se nehajo razburjati in se vrnejo za pogajalsko mizo.« Ostermayer meni, da je čas za pogajanja pravi: »Vse te travme je treba preseči, ta čas je zdaj prišel. Smo na dobri poti.«