Joško Joras na Hrvaškem ovaden zaradi nezakonitega vodovoda

V občini Buje so Jorasa ovadili, ker ni zaprosil za nobeno dovoljenje, da bi lahko izvajal dela na javni poti.

Objavljeno
08. maj 2017 16.20
Šp. B., STA
Šp. B., STA
Zagreb − Mesto Buje je ovadilo Joška Jorasa, ker je brez ustreznih dovoljenj začel graditi vodovod na javnih površinah, da bi se priključil na slovensko vodovodno omrežje, poročajo hrvaški mediji.

V občini Buje so Jorasa ovadili v začetku meseca, ker ni zaprosil za nobeno dovoljenje, da bi lahko izvajal dela na javni poti. Po besedah predstavnikov občine se želi Joras priključiti na slovenski vodovod, ki poteka nedaleč od Jorasove hiše ob mejnem prehodu Sečovlje.

Joras je začel kopati kanal pri ograji slovenskega vodovodnega objekta. Gre za rižanski vodovod, ki del vode za slovensko obalo črpa tudi iz Hrvaške. Novinarji Jutarnjega lista so obiskali gradbišče nedaleč od Jorasove hiše ter posneli približno dvajset metrov kanala, ki je bil izkopan sredi javne poti. Ob kanalu je bil tudi manjši traktor, Jorasa pa niso srečali.

Ocenili so, da bo moral Joras prekopati tudi asfaltirano cesto, če se bo hotel priključiti na slovenski vodovod. S tem pa bi oviral lokalno prebivalstvo in tudi policijo, ki nadzira državno mejo. V občini Buje so dejali še, da so Jorasa večkrat opozorili, da s svojim ravnanjem krši hrvaške zakone. Proti njemu so sprožili tudi več izvršb, a jih niso uveljavili, ker nimajo njegove osebne identifikacijske številke (OIB), ki na Hrvaškem pomeni podobno kot slovenska EMŠO in davčna številka.

Jorasovi sosedje se sprašujejo, zakaj za Jorasa ni dobra hrvaška voda, ki jo sicer pijejo vsi, medtem ko ga uporaba hrvaške elektrike ne moti. Nekateri so opozorili, da Joras brez vprašanj koplje kanal tudi na njihovih zasebnih zemljiščih.

Jutarnji list napoveduje, da bo nezakonito gradbišče znova obiskal občinski redar v spremstvu policije ter da bodo od Jorasa poskusili dobiti vse njegove osebne podatke. Jorasu grozi od 500 do 1000 kun kazni (kar znaša od 66,5 do 133 evrov).

Iz Rižanskega vodovoda Koper (RIK) so pojasnili, da Joras že zdaj uporablja priključek na njihovo omrežje. Ta pa poteka pod parkiriščem tamkajšnjega hotela Mulino, kjer naj bi zaradi posedanja terena nastala prekinitev cevi. Joras je zato zaprosil za rekonstrukcijo priključka, kar so mu v rižanskem vodovodu odobrili, je za STA povedala Sara Milenkovski iz RIK. Pojasnila je, da je Joras pridobil tudi soglasje občine Piran, in ker gre po slovenski zakonodaji za enostavni objekt, ne potrebuje dodatnih soglasij ali gradbenega dovoljenja.

Joras se je sicer že večkrat zapletel s hrvaškimi oblastmi, ker trdi, da je njegova hiša na slovenskem ozemlju in da mu ni treba spoštovati hrvaških zakonov. Levi breg Dragonje sicer velja za sporno ozemlje na meji med Slovenijo in Hrvaško. Na čigavi strani bo, bo določilo arbitražno sodišče.