Jože Hartman: 
Mi nismo bili noben faktor

O tem, kaj se je s poročili o  napadu v Velikovcu dogajalo na SZDL, smo se pogovarjali z Jožetom Hartmanom, ki je bil do decembra 1979, pred Danilom Türkom, predsednik komisije za manjšinska in izseljenska vprašanja pri SZDL.

Objavljeno
22. februar 2011 22.49
Marko Pečauer, notranja politika
Marko Pečauer, notranja politika
Zdaj 85-letni nekdanji funkcionar se prav veliko iz tistega časa ne spomni. Ima pa svoje mnenje o Türku – in Janezu Janši.

Lahko potrdite, da ste bili leta 1979 prejemnik poročila dunajske ambasade, ki ga zdaj pripisujejo Türku?

Kakšen dokument? Pojma nimam. Saj to je bilo takrat že v javnosti. Ali pa je šlo za kakšno posebno poročilo? Veste kaj, od tega je 30 let. Kako naj se spomnim za vsako poročilo, ki sem ga dobil? Pojma nimam, kaj je ambasada poslala. Mogoče je, mogoče ni. Ampak gotovo ni poslala nič takega, kar ne bi bilo že v dnevnem časopisju. Drugega ni mogla pošiljati.

Kako pa se spomnite Danila Türka iz tistih časov, ko je delal pri vas?

Bil je moj sekretar, potem je šel v vojsko. Ko se je vrnil, je bil še nekaj časa sekretar, potem je postal predsednik, jaz pa sem šel na novo delovno mesto. To je vse, kar se spomnim, ne spomnim se pa nobenih datumov.

Janez Janša namiguje, da je Türk kot vaš sekretar zagotovo tudi odpiral vašo pošto.

Oh, kje pa. Janša si je tu res zabil avtogol. Če misli, da so delali anketo, kako bodo naredili atentat v Celovcu, je to seveda bedasto. Ampak on se dela, kot da nič ne ve o tem. Pa bi prav on lahko vedel, kaj je socialistična zveza pomenila takrat. Mi nismo bili noben faktor, še najmanj pa v obveščevalnih zadevah. Ljudje, ki tega niso doživeli, to najbrž težko razumejo.

Kako pa si potem razlagate vse obtožbe proti Türku?

Türk je tako intaktna oseba, da je v zvezi z njim težko najti karkoli obremenjujočega. Potem pa iščejo tisto, kar se jim zdi vsaj malo sumljivo. V resnici pa nimajo nič povedati o njem. Radi pa bi ga zrušili. On je tisti, ki Janši diha za ovratnik. V svetu je mnogo bolj znan in spoštovan ter v resnici je tudi mnogo bolj inteligenten kot Janša. In Janša to čuti.