Jubilejna nagrada je lahko tudi kazen

Brez otroških dodatkov: upravičenec naj skrbno preračuna, da ne bo na škodi.

Objavljeno
10. september 2014 23.29
N. R., notranja politika
N. R., notranja politika
Ljubljana − Če dohodki vaše družine segajo v zadnji dohodkovni razred, po katerem vam še pripadajo otroški dodatki, potem pazite, ko boste v službi upravičeni do jubilejne nagrade. Skrbno preračunajte, da ne boste imeli zaradi izplačila več škode kot koristi.

Zaradi izplačila jubilejne nagrade za deset let delovne dobe v znesku 1024 evrov so se dohodki družine (podatke hranimo v uredništvu) prav toliko povišali, da je za bore štiri evre presegla dohodkovni razred, do katerega bi še bila upravičena do izplačila otroškega dodatka in dodatka za veliko družino.

Na letni ravni je tako družina ostala brez dobrih 1200 evrov otroškega dodatka oziroma dopolnilnega prejemka za preživljanje, vzgojo in izobraževanje otrok ter 393 evrov dodatka za veliko družino.

Težava za delodajalca

V njihovem primeru bi bilo torej bolje, da bi zaposleni družinski član zavrnil izplačilo jubilejne nagrade, saj bi bil za 600 evrov na boljšem. A njegov delodajalec bi težko ugodil taki prošnji, saj je po aktih zavezan izplačati tako nagrado.

Pravično bi torej bilo, da bi znesek nagrade pri upoštevanju dohodkovnega cenzusa na centru za socialno delo razdelili na večletno obdobje, a jim sedanja zakonodaja tega ne omogoča. Zneske upoštevajo za leto, ko se izplačajo, čeprav se ustvarjajo desetletje.

Še en vidik torej, ki zahteva premislek o spremembi določenih aktov socialne zakonodaje.