Julijske plače višje

V Sloveniji je bila julija povprečna mesečna neto plača 990,88 evra ali nominalno za 0,8 odstotka, realno pa za 1,1 odstotka višja kot junija.

Objavljeno
27. avgust 2013 20.43
Delavci,kriza,gradbeništvo,Ljubljana Slovenija 27.05.2013
R. D., Delo.si
R. D., Delo.si
Ljubljana - V Sloveniji je povprečna mesečna neto plača za julij znašala 990,88 evra. V primerjavi s plačo za junij je bila nominalno višja za 0,8 odstotka, realno pa za 1,1 odstotka. Povprečna mesečna bruto plača je za julij dosegla 1510,02 evra in bila v primerjavi z junijem nominalno višja za odstotek, realno pa za 1,3 odstotka, kažejo podatki Statističnega urada RS (Surs).

Zaposleni so bili julija za uro opravljenega dela najbolje plačani v dejavnosti oskrba z električno energijo, plinom in paro. Prejeli so povprečno 7,99 evra neto na uro. Več kot sedem evrov na uro so dobili še v finančnih in zavarovalniških dejavnostih (7,85 evra), v rudarstvu (7,37 evra) in v informacijskih in komunikacijskih dejavnostih (7,25 evra), so sporočili iz statističnega urada.

Najnižje zneske za plačano uro so prejeli zaposleni v drugih raznovrstnih poslovnih dejavnostih. Tu so prejeli 4,06 evra, medtem ko so zaposleni v gostinstvu dobili 4,42 evra in v gradbeništvu 4,71 evra na uro opravljenega dela.

Povprečna mesečna neto plača za julij se je v primerjavi s preteklim mesecem znižala v dveh statističnih regijah. Za 1,9 odstotka se je znižala v zasavski in za 1,6 odstotka v spodnjeposavski statistični regiji.

V vseh drugih statističnih regijah se je povprečna mesečna neto plača zvišala. Najopazneje se je zvišala v goriški (za 3,3 odstotka) in notranjsko-kraški statistični regiji (za 2,7 odstotka) ter v jugovzhodni Sloveniji (za 2,1 odstotka).

Povprečna mesečna neto plača za letošnji julij je v javnem sektorju v primerjavi z junijem ostala praktično nespremenjena, medtem ko se je v sektorju država znižala za 1,1 odstotka. V zasebnem sektorju pa se je zvišala za 1,5 odstotka, so še navedli statistiki.