Jurčičevo nagrado prejelo uredništvo Financ

Sklad Josipa Jurčiča je slovesno podelil nagrade za izjemne novinarske dosežke. Nagrado za leto 2010 za prispevek k pluralizmu v novinarskem in medijskem prostoru je prejela uredniška ekipa Financ.

Objavljeno
02. marec 2011 22.21
Tanja Cirman, delo.si
Tanja Cirman, delo.si
Ljubljana - Kot je zapisano v obrazložitvi, je upravni odbor sklada Josipa Jurčiča letos pri odločitvi upošteval različne vidike dela vodilnih urednikov Financ. Peter Frankl, Simona Toplak in Uroš Urbas so prepoznavni po komentarjih o političnem in gospodarskem dogajanju v Sloveniji. "S svojimi pronicljivimi, jasnimi in pogosto tudi začinjenimi prispevki izpričujejo globinsko poznavanje stanja v naši državi," so zapisali.

Pri izbiri nagrajencev je upravni odbor upošteval tudi njihovo uredniško delo, predvsem oblikovanje mnenjskih strani Financ. "S svojo dosledno uredniško politiko so nagrajenci ustvarili okolje, kjer morejo priti do izraza različni glasovi. Tudi in predvsem taki, ki so kritični do političnih ali gospodarskih veljakov. Ta institucionalni vidik je v današnjih okoliščinah ključnega pomena, so zapisali po poročanju STA.

Do zdaj so nagrade sklada prejeli Viktor Blažič, Danilo Slivnik, Lidija Hren, Stanislav Kovač, Alenka Zor Simoniti, Lado Ambrožič, Alenka Puhar (nagrajena dvakrat), Janez Markeš, Bernard Nežmah, Rosvita Pesek, Aleksander Čolnik, Peter Jančič, tretji program Radia Slovenija - program Ars, Jože Horvat, Uroš Slak, Darka Zvonar Predan, Dejan Steinbuch, Miro Petek, Jože Možina (nagrajen dvakrat), Ivan Puc, Radio dva/Agora, Helena Koder, Silvester Šurla, Ženja Leiler, Matej Makarovič, Jaroslav Skrušny, Horst Ogris, Edvard Žitnik, Stanislav Kovač in Ivo Jevnikar.

Nagrado za leto 2009 sta prejela novinar Financ Stanislav Kovač, ki je nagrado prejel že leta 1994, in novinar RAI v Trstu Ivo Jevnikar.

Peter Frankl je ob prejemu nagrade dejal, da to nagrado vsi trije dojemajo kot priznanje za vse sodelavce. Povedal je, da danes v Sloveniji vlada velika kriza in da v tem okolju ni lahko novinarsko ustvarjati. "Po drugi strani je to adrenalin za novinarski poklic, zato ker se novinarji borimo za boljši jutri in ni nam vseeno," je med drugim poudaril.