Juri: Take ode nacionalizmu iz vrst SD še nisem slišal

Nekdanji poslanec SD se čudi, da ni odziva na besede, ki jih je šolski minister Igor Lukšič na festivalu mladega foruma SD Lolipop izrekel o nacionalizmu.

Objavljeno
22. avgust 2009 17.29
L.Š/STA
L.Š/STA
Koper - Nekdanjega poslanca SD Aurelia Jurija čudi, da ni odziva na besede šolskega ministra Igorja Lukšiča, ki je na festivalu Lolipop dejal, da nacionalizem ni vedno nekaj negativnega, da si je Slovenija z nacionalizmom priborila svojo državo in da jo lahko z nacionalizmom tudi ohrani. Kot je zapisal Juri, "take ode nacionalizmu" iz vrst SD še ni slišal.

Juri navaja, da je iz stranke izstopil po 36 letih, in sicer ob neuspehu procesa, ki "smo ga bili decembra lani sprožili za rešitev mejnega vprašanja s Hrvaško". Blokada njenih pogajanj za članstvo v Evropski uniji je žal, a pričakovano, vso zgodbo, meje in odnose s sosedo, še bolj zapletla in zaostrila, je prepričan.

V izvajanju politike stranke je zaznal porast nacionalističnega duha, zato ga veseli, da vsaj del stranke - najmlajši in najperspektivnejši - vztraja v boju proti nacionalizmu in prireja temu namenjene aktivnosti. Ob tem pa je opozoril, da se molk ob takšnih izjavah za levico v SD, kolikor je je še ostalo, ne spodobi.

"V trenutku, ko utemeljujemo nastanek in predvsem ohranitev države z nacionalizmom in ko to počne minister, pristojen za vzgojo in izobraževanje narodovega podmladka, se odpovedujemo upanju v bolj strpno, odprto, napredno, večkulturno in na človeku ne glede na njegovo raso in narodni izvor, temelječo družbo," še meni Juri.

Festival mladega foruma SD Lolipop 2009 od četrtka poteka ob Ivarčkem jezeru pri Ravnah na Koroškem in sicer pod sloganom Spoštujmo razlike.