Jurija Šumečnika bodo prijavili KPK

Postopek izbire novega direktorja CSD Slovenj Gradec je z včerajšnjim imenovanjem Jurija Šumečnika končan.

Objavljeno
02. oktober 2014 16.21
celin Jurij ?X?XumeÄ?Xnik
Mateja Celin, Slovenj Gradec
Mateja Celin, Slovenj Gradec

Slovenj Gradec – Svet zavoda Centra za socialno delo Slovenj Gradec je včeraj imenoval Jurija Šumečnika za novega direktorja. Zaposleni vztrajajo, da je bilo to politično kadrovanje mimo pravil stroke, zato napovedujejo prijavo na protikorupcijsko komisijo. Ker je v torek potekel mandat v. d. direktorice, v CSD brez odgovorne osebe včeraj niso mogli izdajati odločb o socialnih prejemkih.

Postopek izbire novega direktorja CSD Slovenj Gradec je z včerajšnjim imenovanjem Jurija Šumečnika po 14 mesecih končan. Zaposleni, ki vztrajajo, da Šumečnik ne izpolnjuje zakonskih pogojev za vodilnega strokovnega delavca v sociali, saj je bil izmed petih kandidatov edini povsem brez izkušenj s področja socialnega dela, napovedujejo, da bodo zadevo prijavili Komisiji za preprečevanje korupcije.

Po njihovem se je »politično kupčkanje«, kot imenujejo postopek, začelo že z imenovanjem članov sveta zavoda − predstavnikov ministrstva, ki so bili vsi povezani s Šumečnikom in so mu tudi zagotovili imenovanje. Šumečnik je dobil tudi podporo kolegov mestnih svetnikov (čeprav so morali glasovanje ponoviti, saj je prvič zase glasoval tudi sam) in ministrstva, ki ugotavlja, da je bil postopek imenovanja izpeljan pravilno, čeprav je svet zavoda dvom o Šumečnikovem izpolnjevanju pogojev za direktorja razrešil kar z dvigom rok, in ne s pomočjo pravnega tolmačenja ali mnenja pristojnega ministrstva, ki je številne prošnje za tolmačenje ignoriralo.

Kljub opozorilu brez odziva

Ker se je dosedanji vršilki dolžnosti direktorice Sonji Čuješ Plešej mandat v torek iztekel, novi direktor pa še ni bil imenovan, je bil CSD včeraj brez odgovorne osebe in tako tudi »opravilno nesposoben«, saj niso mogli izdajati odločb o pravicah iz javnih sredstev (štipendije, otroški dodatki, denarne socialne pomoči, subvencije za najemnine ...).

Odločbe o socialnih prejemkih morajo biti do določenega dne obdelane, sicer 21. v mesecu ni izplačil. »Predsednika sveta zavoda Balanta sem že v sredini avgusta opozorila, da je treba sklicati sejo še septembra in imenovati novega v. d., ki bo odgovorna oseba do Šumečnikovega prihoda na delo, a ni bilo odziva,« pravi Sonja Čuješ Plešej.

»Danes smo obglavljeni in očitno je svetu zavoda, ministrstvu in ustanovitelju vseeno. To je brezbrižni odnos do institucije. Pustiti jo brez vodstva, brez opozorila ali dogovora je nezaslišano.«

Zamenjava odgovorne osebe vključuje številne birokratske postopke, ki jih ni mogoče izpeljati v dnevu ali dveh. Glede postopka Šumečnikovega imenovanja se Čuješ Plešejeva pridružuje mnenju kolektiva: »Gre za degradacijo stroke, kar pa se ni zgodilo prvič.«

Po popoldanski seji sveta zavoda je njegov predsednik Boris Balant povedal, da so Šumečnika uspešno imenovali (s petimi glasovi za, enim proti in enim vzdržanim) ter da bo danes nastopil funkcijo kot direktor s polnimi pooblastili, kar bo omogočalo normalno delo CSD.