Arbitražno sodišče končalo obravnavo za določitev meje

Sodišče bo končno odločitev sporočilo v prihodnjih mesecih.

Objavljeno
26. april 2017 13.25
Piran, Slovenska obala, Piranski zaliv
Š. P., STA, Peter Žerjavič, Bruselj
Š. P., STA, Peter Žerjavič, Bruselj

Zagreb − Arbitražno sodišče za določitev meje med Slovenijo in Hrvaško je danes sporočilo, da je končalo obravnave in da bo končno odločitev sporočilo v prihodnjih mesecih. »Sodišče je tudi nakazalo, da namerava izdati končno odločitev v procesu v naslednjih mesecih. Natančen datum za objavo končne odločitve je treba še določiti in bo objavljen v ustreznem času,« je v sporočilu za javnost še zapisalo sodišče.

Da bo odločitev arbitražnega sodišča objavljena v najkrajšem možnem roku, morda že v prihodnjih dneh, je danes pisal hrvaški dnevnik Jutarnji list, ki navaja neimenovane diplomatske vire. Tudi reški Novi list piše, da je odločitev že napisana in samo še čaka na objavo. Na slovenskem zunanjem ministrstvu navedb zaradi zaupnosti postopka ne komentirajo.

Tako Jutarnji list kot Novi list navajata, da je odločitev o meji med Slovenijo in Hrvaško očitno sprejeta. Novi list navaja, da je arbitražno sodišče delo končalo pred mesecem dni, vendar ni znano, kako so se arbitri odločili. Reški časnik se pri tem sklicuje celo na slovenske diplomatske vire in dodaja, da v Zagrebu »niso mogli dobiti uradne potrditve«.

Zunanje ministrstvo začudeno

Na slovenskem zunanjem ministrstvu so nad tovrstnimi trditvami hrvaških časnikov začudeni, sicer pa, kot so sporočili za STA, nimajo nobenih informacij glede njihovih navedb, prav tako jih ne morejo in ne smejo komentirati, saj je arbitražni proces v skladu z arbitražnim sporazumom zaupne narave.

Jutarnji list sicer navaja, da bo odločitev sodišča podobna sporazumu Drnovšek-Račan, ki je večji del Piranskega zaliva dal Sloveniji, Hrvaški pa pustil mejo z Italijo. Pri tem se zagrebški časnik sklicuje na neimenovane diplomatske vire. Sporazum nekdanjih premierov Hrvaške in Slovenije Ivice Račana in Janeza Drnovška iz leta 2001 sicer ni zaživel, ker ga hrvaški parlament ni ratificiral.

Jutarnji list navaja, da odločitev arbitražnega sodišča ni obvezujoča, a bo zagotovo imela daljnosežne posledice, predvsem za odnose med Hrvaško in Slovenijo.

»Prometni zastoji na meji so uvod v odločitev arbitražnega sodišča«

»Čeprav bo kakšna kompromisna rešitev, bodo Slovenci to prebrali kot zmago in zahtevali uveljavitev, ne glede na odločitev hrvaškega sabora o odstopu Hrvaške od arbitražnega postopka,« piše zagrebški časnik.

Ocenjuje, da bodo morebitnim slovenskim potezam v Piranskem zalivu sledili jezni hrvaški odzivi, kar bo »dodatno zapletlo sicer vse bolj napete odnose med državama«.

Jutarnji list tudi poudarja, da so prometni zastoji na slovensko-hrvaški meji samo uvod v odločitev arbitražnega sodišča. Podobno namiguje Novi list, ki prav tako napoveduje dodatno zaostritev že sicer zaostrenih odnosov med Slovenijo in Hrvaško.

Hrvaške institucije se intenzivno pripravljajo na objavo odločitve, hrvaška javnost pa bo v prihodnjih dneh podrobno obveščena o celotnem postopku, ki se vleče že dolga leta, še napoveduje Jutarnji list.

»Sosedje so nervozni«

Slovenski premier Miro Cerar je v pismu predsedniku evropske komisije Jean-Claudu Junckerju izrazil pričakovanje, da Bruselj »poda konkretne smernice, na podlagi katerih bi bilo možno povečati pretočnost mejnih prehodov na slovenski južni meji«.

Kot v pismu pojasnjuje Cerar, je Slovenija občasno uveljavljala možnost prehoda na ciljno usmerjeno preverjanje potnikov. Kljub ukrepom opažajo, da so čakalne vrste še vedno občasno predolge in imajo negativen vpliv na pretok prometa in prostega gibanja oseb. Med poletno turistično sezono je pričakovano še povišanje števila prestopov.

Že ob robu vrha EU soboto − namenjen bo sicer brexitu − bo predvidoma potekal sestanek Cerarja, Junckerja in hrvaškega premiera Andreja Plenkovića. V Bruslju se tema obravnava na različnih diplomatskih ravneh, za petek je sklican tehnični sestanek o tej temi.

Slovenska želja je predvsem dobiti konkretne predloge Bruslja, »do kod lahko gremo z omilitvami«. Predlogom Hrvaške, da bi čez vso sezono izvajala zgolj ciljno preverjanje, Slovenija ni naklonjena. To da bi bilo izigravanje uredbe. Po navedbah virov v prihodnjih dneh na zasedanjih v Bruslju ni pričakovan preboj in konkretne rešitve, ki bi lahko omogočile omiljenje režima nadzora na slovensko-hrvaški meji.

Ljubljana sicer tudi opozarja na položaj na severni meji, kjer bo maja predvidoma spet podaljšan nadzor potnikov. To napovedujejo tako v Avstriji kot tudi v Nemčiji. Evropska komisija bo o priporočilu glede podaljšanja nadzora na delu notranjih meja schengna predvidoma odločala prihodnji teden.

Poročanje hrvaških medijev o skorajšnji objavi sodbe arbitražnega sodišča in povezovanje tega s schengenskim nadzorom neuradni viri razglašajo za znamenje nervoze pa tudi tega, da izgubljajo pri argumentaciji glede schengna. Informacije o skorajšnji objavi odločitve še niso prišle. Sicer bo arbitraža menda ena od tem Cerarjevih pogovorov s predsednikom evropskega sveta EU Donaldom Tuskom pred sobotnim vrhom EU.