Jutri bo znano, ali bo zadoščal en krog

Danes bo prvi krog volitev novega rektorja ljubljanske univerze. Za izvolitev je potrebna večina veljavnih glasov, sicer bo treba 29. septembra spet na volišče. Med 3164 volilnimi upravičenci je 572 študentskih elektorjev.

Objavljeno
21. september 2009 09.34
Za prihodnje študijsko leto Univerza v Ljubljani razpisuje sedem novih podiplomskih študijskih programov
Jasna Kontler - Salamon
Jasna Kontler - Salamon
Ljubljana - Danes, med 8. in 16. uro bo na 26 članicah Univerze v Ljubljani (UL) prvi krog volitev novega rektorja te univerze izmed štirih kandidatov - prof. dr. Jožeta Duhovnika, prof. dr. Janeza Horvata, prof. dr. Staneta Pejovnika in prof. dr. Rudija Rizmana -, rezultate pa bo volilna komisija objavila jutri. Volilnih upravičencev je skupno 3164, 2637 zaposlenih in 527 elektorjev iz vrst študentov. Največ volivcev, 426, ima filozofska fakulteta, 305 jih ima medicinska in 277 biotehniška. Za izvolitev je potrebna večina veljavnih glasov, sicer bo prvemu krogu 29. septembra sledil drugi, v katerem se bosta pomerila kandidata, ki bosta v prvem krogu dobila največ glasov.

Tokratne rektorske volitve so spremljali zapleti, zaradi katerih so se volitve premaknile za skoraj pet mesecev - prvotni prvi krog volitev bi moral biti že maja. A je aprila, le nekaj dni pred koncem zbiranja prijav kandidatov, senat univerze zaradi ugotovljene nezakonitosti drugega kroga rektorskih volitev - zakon o visokem šolstvu namreč v 23. členu določa, da morajo rektorja voliti vsi na univerzi zaposleni visokošolski učitelji, znanstveni delavci in visokošolski sodelavci ter študentje, na UL pa je doslej drugi krog teh volitev potekal v senatu - sklenil ves postopek začeti znova, pred tem pa so tudi ustrezno spremenili statut UL.

Posledica uzakonjanja rektorskih volitev pa je bil tudi izjemno kratek, a zato izredno intenziven čas septembrskih predvolilnih soočanj kandidatov z volivci - obisk večinoma ni bil najboljši, saj je september šele čas priprav na oktobrski začetek akademskega leta. Vsekakor je izmed članic, kjer delajo rektorski kandidati, v predvolilnem boju najbolj aktivno sodelovala filozofska fakulteta. Eno izmed soočenj kandidatov je organiziral tudi študentski svet UL, ki je nato, na podlagi tajnega glasovanja svojih članov, dal podporo prof. dr. Stanetu Pejovniku.

Neuradno je bilo sicer v zadnjih tednih slišati veliko ugibanj, kateri izmed kandidatov naj bi imel več možnosti za izvolitev. Dejstvo je, da imajo vsi štirje marsikaj skupnega. Vsi so starejši od 60 in mlajši od 65 let, vsi so svoj dodiplomski študij in doktorat končali na UL, Rizman je doktoriral tudi na Harvardu. Vsi imajo vodstvene izkušnje na univerzi - Duhovnik, Hribar in Pejovnik kot dekani, Hribar tudi kot predsednik prejšnjega upravnega odbora UL, Rizman pa kot predsednik raziskovalnega inštituta filozofske fakultete. Programi kandidatov, ki so objavljeni tudi na spletni strani Ul, pa kažejo tudi bistvene razlike med njihovimi vizijami vodenja in razvoja UL.

Iz ponedeljkove tiskane izdaje Dela