Po tragediji v Kresnicah danes bojkot poštnih poslovalnic?

K bojkotu, ki ga je že podprlo vodstvo sindikata poštnih uslužbencev, je pozvala družina umorjene Anice Likovič.

Objavljeno
27. junij 2011 19.30
Posodobljeno
28. junij 2011 11.29
Bojan Rajšek, Litija
Bojan Rajšek, Litija
Ljubljana – Družina poštne uslužbenke Anice Likovič, ki je bila prejšnji torek umorjena v kresniški poštni poslovalnici, je javnosti posredovala poziv, naj danes v znak solidarnosti bojkotirajo vse poštne storitve in tako tiho protestirajo, ker vodstvo Pošte Slovenije doslej ni poskrbelo za varnost poštnih uslužbencev v Kresnicah in drugod po državi.

Ta bojkot je že podprlo vodstvo sindikata poštnih delavcev, ki so bili v zadnjih letih več kot 30-krat tarče roparjev ali tatov.

Sindikat poštnih delavcev od svojih članov pričakuje, da v znamenje protesta proti nezadostnim varnostnim ukrepom in z izrazi sočutja do preminule kolegice jutri na prsih nosijo črn trak.

Vsi poštni ropi, ki so se doslej zgodili, so se končali »relativno« srečno, če odštejemo strah, ki so ga doživele poštne uslužbenke. Prejšnji torek pa je bilo povsem drugače, saj je Blaž Ereiz (z ljubljanskim pomagačem in voznikom belega golfa Denisom Softićem), domnevno zato, ker ga je Likovičeva prepoznala, izstrelil naboj, ki je bil za prijazno poštarico usoden.

Za oba osumljenca je preiskovalna sodnica po zaslišanju odredila pripor, Okrožno sodišče v Ljubljani pa je jutri zjutraj prejelo eno pritožbo proti odreditvi pripora. O njej mora v 48 urah odločiti zunajobravnavni senat.

Ker je predsednica sindikata poštnih delavcev Diana Kos že večkrat povedala, da poštne poslovalnice niso dovolj varovane, jo je vodstvo pošte ožigosalo kot sovražnico družbe številka ena.

»Ker sem to počela, sem zdaj v podjetju ožigosana kot njihov sovražnik številka ena,« je brez dlake na jeziku in kljub hudim pritiskom vodstva Pošte Slovenije, ki jih v zadnjih dneh doživlja prva dama sindikata poštnih delavcev, povedala Kosova.

Ta se pozivu družine umorjene k današnjemu bojkotu poštnih poslovalnic iskreno pridružuje in pričakuje, da bodo vsi zaposleni nosili vsaj žalni trak. Vodstvo Pošte Slovenije se na napovedani bojkot (še) ni odzvalo.

Družina umorjene bo tožila Pošto

Včeraj je za Delo sin pokojne Blaž Likovič povedal, da bo družina tožila Pošto Slovenije, ker ni poskrbela za zadostno varnost njihove mame, stare mame in žene.

»Nekdo mora za to malomarnost odgovarjati. Prejšnji teden je izgubila življenje naša mami, nočem, da še kdo ostane brez svojih najdražjih,« je dejal Likovič. Po naših informacijah družina že išče odvetnika, ki bi bil pripravljen sprejeti ta primer.

Znani slovenski odvetnik Franci Matoz je za Delo povedal, da družina z njim »še ni navezala stikov«, da pa se tega primera zagotovo ne bo branil.

Izrazil je pripravljenost zastopati družino Likovič proti Pošti Slovenija, če bodo pomoč pri njem poiskali. Pravi, da je bilo v zadnjih letih več kot 30 poštnih ropov, zato je vodstvo Pošte Slovenije objektivno odgovorno, ker ni zavarovalo svojih delavcev.

»Če nekdo opravlja delo v povečani nevarnosti, potem je delodajalec objektivno odgovoren za škodo, ki je nastala svojcem,« je povedal Matoz. Pravi, da je seznanjen s tem, da je bil pred časom »eden od vodilnih poštnih uslužbencev« opozorjen na pomanjkljivo varnost, a je menda odvrnil, da se za »nekaj tisoč evrov«, ki jih odnesejo roparji, ne izplača vgraditi videonadzora.

»To samo pomeni, da odgovorna oseba ni zrela za to, za kar bi morala poskrbeti,« je prepričan Matoz, ki ne izključuje krivdne odgovornosti vodstva Pošte Slovenije.