Zaenkrat 13 domnevnih kršitev volilnega molka

V času, ko velja volilni molk, so prepovedane vse oglaševalske vsebine in druge oblike propagande.

Objavljeno
19. december 2015 09.39
Predčasne volitve
Mo. B., STA
Mo. B., STA

Dežurna služba ministrstva za notranje zadeve je od začetka volilnega molka v petek opolnoči do danes do 19. ure sprejela skupno 39 obvestil o domnevnih kršitvah volilnega molka pred nedeljskim referendumom. 

Za 26 primerov so že danes ugotovili, da ne gre za kršitev volilne zakonodaje, tako da inšpektorat za notranje zadeve obravnava 13 zadev.

Največ domnevnih kršitev se nanaša na objave na družabnih omrežjih in spletnih straneh.

Vse do zaprtja volišč v nedeljo ob 19. uri je prepovedano vsakršno nagovarjanje volivcev, domnevne kršitve volilnega molka pa je mogoče prijaviti dežurni službi notranjega ministrstva.

V času, ko velja volilni molk, so prepovedane vse oglaševalske vsebine in druge oblike propagande, katerih namen je vplivati na odločanje volivcev na glasovanju. Tako je prepovedana vsakršna propaganda v medijih in elektronskih publikacijah, propaganda z uporabo telekomunikacijskih storitev, nameščanje novih plakatov in razdeljevanje letakov s politično oglaševalsko vsebino, objavljanje videospotov oziroma oglasov ter druge vrste pozivanja volivcev, kako naj glasujejo.

Prijave domnevnih kršitev volilnega molka bo sprejemala dežurna služba notranjega ministrstva. Danes med polnočjo in 7. uro zjutraj ter od 19. ure do polnoči jih bodo sprejemali na telefonski številki operativno-komunikacijskega centra Generalne policijske uprave 080 12 00, enako velja tudi za nedeljo med polnočjo in 7. uro zjutraj. Danes in v nedeljo čez dan, med 7. in 19. uro, pa jih bo mogoče sporočati dežurni službi inšpektorata za notranje zadeve na številko 080 21 13.

Za kršitelje so predvidene globe, ki za posameznike znašajo od 150 do 400 evrov, za odgovorno osebo organizatorja referendumske kampanje od 150 do 600 evrov ter za organizatorja kampanje od 700 do 3000 evrov.