Jutri dve uri brez zdravnikov

»Jutri med 13. in 15. uro bomo prekinili delo v zdravniških ordinacijah,« je včeraj popoldne kljub sestanku vodstva zdravniške zbornice z ministrstvom za zdravje in zdravstveno zavarovalnico napovedal Igor Dovnik.

Objavljeno
20. oktober 2009 23.33
Milena Zupanič
Milena Zupanič
Ljubljana - »Jutri med 13. in 15. uro bomo prekinili delo v zdravniških ordinacijah,« je včeraj pozno popoldne kljub popoldanskemu sestanku vodstva zdravniške zbornice z ministrstvom za zdravje in zdravstveno zavarovalnico napovedal Igor Dovnik, pediater koncesionar iz Maribora, ki koordinira »protestno zdravniško akcijo iz obupa nad razmerami, v katerih so zdravniki na osnovni zdravstveni ravni«.

 

Približno 120 zdravnikov koncesionarjev iz severovzhodne Slovenije (na območju Maribora, Ptuja, Murske Sobote) jutri dve uri ne bo delalo, kar bo prvi primer prekinitve dela zdravnikov zasebnikov v Sloveniji.

 

Kaplja čez rob slabih razmer v osnovnem zdravstvu, zaradi katerih so se odločili za prekinitev dela, je zmanjšanje v pogodbah določenih sredstev, je pojasnil zdravnik splošne medicine Leon Lang, ki vodi murskosoboške zdravnike koncesionarje. Vlada je tako javnemu kot koncesionarskemu delu zdravstva z aneksom, sprejetim 30. julija, in z začetkom veljavnosti 1. aprila, torej za nazaj, zmanjšala sredstva za približno 8,5 odstotka na letni ravni. »Znašli smo se v osebni in finančni stiski,« je dejal Lang. »Kot najmanjše enote smo koncesionarji najbolj občutljivi,« je dejal Lang.

 

Številke, ki jih je novinarjem predstavilo ministrstvo, kažejo, da je v letu 2007 ordinacija Leona Langa za vso dejavnost za paciente, plačilo zdravnika, plačilo sestre in administratorke prejela 92.850 evrov, leta 2008 je prejela 102.079 evrov, leta 2009 (ob upoštevanem zmanjšanju sredstev) pa bo prejela 98.739 evrov (torej 3349 evrov manj kot lani). Podobno kažejo tudi drugi predstavljeni izračuni.


»S temi ukrepi je šla vlada čez rob. Zdravniki ne moremo več zagotoviti kakovostne obravnave, ki jo ljudem obljublja država. Pacientom ne moremo več lagati. Stvari so prignali do konca, zato so možni najostrejši ukrepi,« je napovedal Dean Klančič, predsednik strokovnega združenja zasebnih zdravnikov in zobozdravnikov. Dveurno prekinitev dela zdravnikov severovzhodne Slovenije je označil kot lokalno akcijo, saj se bo celotno združenje sestalo v soboto na izrednem občnem zboru, na katerem se bodo odločili o nadaljnjih možnih ukrepih na ravni celotne države.

 

Minister se je po včerajšnjem (urgentnem) sestanku z vodstvom zdravniške zbornice strinjal z oceno, da je osnovno zdravstvo podhranjeno, a je hkrati menil, da prav v severovzhodni Sloveniji dveurno zapiranje ambulant ni potrebno, zato je izrazil upanje, da se to ne bo zgodilo. Napovedal je povečanje sredstev za osnovno zdravstvo v letu 2010. Samo Fakin, direktor zdravstvene blagajne, je po sestanku novinarjem dejal, da je kriza zaradi krize same in zaradi povečanja plač, zato bo treba iskati rešitve tako v organizaciji kot v dodatnem denarju.


Več v sredini tiskani izdaji Dela