Jutri o novih nadzornikih Luke Koper

V javnosti so se pojavila imena štirih mogočih kandidatov, ki so že privolili v morebitno imenovanje.

Objavljeno
06. oktober 2013 17.16
tlo*Luka Koper
B. Š., Koper
B. Š., Koper

Koper – Komaj tri mesece po redni skupščini delničarjev Luke Koper se bodo jutri delničarji znova sestali. Skupščino sklicuje največji delničar, država in v njenem imenu Sod, katerega predstavnik bo na skupščini nastopal z 62,13-odstotnim lastniškim deležem.

Največji delničar zahteva zamenjavo šestih članov NS, saj je eden od teh, ki jih hočejo zamenjati, glasoval za Gašparja Gašparja Mišiča kot novega predsednika uprave, eden pa se je pri glasovanju vzdržal.

V mesecu dni od imenovanja Mišiča za predsednika uprave se je »vroča luška juha« sicer že precej ohladila, kljub ugibanjem in neuradnim informacijam pa še zmeraj ni jasno, kaj se bo zares zgodilo na jutrišnji skupščini.

V javnosti so se sicer pojavila imena štirih mogočih kandidatov, ki so že privolili v morebitno imenovanje: Alenka Žnidaršič Kranjc (predsednica uprave Skupine Prva), Elen Twrdy, dekanja Fakultete za pomorstvo in promet, Rado Antolovič, glavni izvršni direktor P&O Maritime iz skupine DP World v Dubaju, in kot poroča Dnevnik, tudi Žiga Škerjanec,vodja pravne službe Soda.

Jutri bo Gašpar Gašpar Mišič ostal na čelu uprave, o njegovi usodi bodo kdaj pozneje odločali novi nadzorniki.

Tomaž Kuntarič, prvi mož Soda, je dal že večkrat vedeti, da bi si glede predstavnika lokalne skupnosti državni lastniki lahko premislili. Predvidenega usklajevalnega sestanka Kuntariča in Popoviča ni bilo.

Slišati je bilo, da bi na skupščini poleg formalnosti v statutu utegnili spremeniti tudi obseg pooblastil predsednika uprave. Mišič z omejitvijo pooblastil nima težav: »Ves čas govorim, da bi rad tesneje sodeloval z nadzorniki.« So pa za popoldne nekateri nasprotniki državne administracije sklicali v Gledališču Koper zbor interesnih skupin za pristanišče, na katerem naj bi govorili o neupravičenem državnem lastništvu Luke Koper.