Jutri snežinke do nižin

Po razmeroma toplem jesenskem koncu tedna se nam jutri obeta snežna odeja do nižin, napovedujejo pri Agenciji RS za okolje in prostor. Čeprav je zakonski rok za zimske pnevmatike 15. november, pa je varneje avto pripraviti že pred prvimi padavinami.

Objavljeno
02. november 2009 11.44
Ka.K.
Ka.K.
Ljubljana - Pri Agenciji RS za okolje in prostor popoldne in zvečer napovedujejo padavine, ki se bodo širile proti vzhodu. Dež se bo ponoči okrepil, meja sneženja se bo zjutraj ponekod spustila tudi do nižin. Jutri čez dan bodo padavine postopno ponehale, najkasneje v vzhodnih krajih. Temperature se bodo spustile pod nič stopinj Celzija.

 

Neustrezno opremljeno vozilo

 

Zakonski rok za zimsko opremljenost vozila je 15. november, a mora biti avto na snežne razmere pripravljen tudi, če snega zapade že pred določenim datumom. Globa za neustrezno opremljenost vozila za zimo znaša 120 evrov, 400 evrov pa v primeru, če zaradi tega nastane zastoj. Za pravne osebe so kazni desetkrat višje od 1200 evrov naprej. Najmanjša predpisana globina profila pnevmatik na osebnih vozilih je tri milimetre. Vozniki pa so dolžni pred vožnjo zagotoviti, da na vozilih ni snega, ledu, vode ali drugih snovi, ki bi lahko vplivale na vozne lastnosti vozila. Očiščena morajo biti stekla in vzvratna ogledala. V primeru, da se vozilo brez predpisane opreme ustavi na cesti in ovira promet, ga mora voznik takoj odstraniti.


Opozorilo Arsa o plimovanju

 

Danes in jutri bo povišano plimovanje morja zaradi nizkega zračnega pritiska in južnega vetra. Zvečer med 21. in 22. uro lahko morje na mareografski postaji Koper doseže vodostaj 295 cm in ob tem poplavi najnižje ležeče dele obale. V torek med 8. in 10. uro bo plimovanje morja izrazitejše. Na mareografski postaji Koper lahko doseže vodostaj med 300 cm in 315 cm in ob tem poplavi nižje dele obale.