Kacin: Število okužb iz tujine se zmanjšuje, sprejeli smo dobre ukrepe

V ponedeljek je bilo ob 1370 testiranjih potrjenih 21 primerov novega koronavirusa, hospitaliziranih je 17 bolnikov.

Objavljeno
25. avgust 2020 10.55
Posodobljeno
25. avgust 2020 12.28
FOTO: Jure Eržen/Delo
Be. B.
Be. B.
Aktualna slika stanja z okužbami v Sloveniji kaže, da je bilo včeraj potrjenih 21 novih okužb s covidom-19, opravili so 1370 testiranj. Hospitaliziranih je 17 bolnikov, dva so odpustili iz bolnišnice. Včeraj zaradi koronavirusne bolezni ni umrl nihče, je vlada aktualne podatke objavila na svojem twitter profilu. Trenutno je v Sloveniji aktivnih 414 okužb z novim koronavirusom, kažejo podatki Sledilnika za covid-19. Nove okužbe pa so v ponedeljek potrdili v 14 občinah, navaja STA.

Preberite še: Aktualno dogajanje v zvezi s covidom-19

Podrobnejše informacije o aktualnem stanju glede bolezni covid-19 sta na novinarski konferenci predstavila minister za notranje zadeve Aleš Hojs in vladni govorec Jelko Kacin.



Ob polnoči se je iztekel rok, do katerega so se lahko slovenski turisti, ki so dopustovali na Hrvaškem, vrnili v Slovenijo, ne da bi jih po vstopu v državo čakala obvezna 14-dnevna karantena. Slovenija je namreč Hrvaško prejšnji teden zaradi poslabšane epidemiološke slike uvrstila na rdeči seznam. S hrvaške turistične skupnosti so že včeraj poročali o upadu slovenskih gostov minuli konec tedna, rdeča Hrvaška pa bo dodaten udarec za turistične agencije.


Kacin je uvodoma dejal, da se število okužb, prenesenih iz tujine, zmanjšuje, kar je pripisal ustreznim in dobrim ukrepom v zvezi z uvrstitvijo Hrvaške na rdeči seznam. »Slika na Hrvaškem se slabša, v ponedeljek so zabeležili še 136 novih okužb v županijah, kjer je bilo stanje prej boljše.« Od včeraj odkritih 21 novih okužb v Sloveniji je bil en prenesen iz tujine, in sicer iz Hrvaške, je povedal Kacin. Dejal je še, da je epidemiološka slika dobra tudi za to, da bo stanje mirneje pred prvim septembrom in ponovnim začetkom pouka.

Preberite še: Domačih gostov julija dvakrat več kot tujih

Minister Hojs se je sprva zahvalil medijem za poročanje o vseh podrobnostih glede uvrstitve Hrvaške na rdeči seznam, kar je po njegovem mnenju prispevalo k temu, da na mejah ni bilo prevelike gneče. Nato je postregel z nekaj podrobnejšimi podatki in statistiko glede prečkanja meje v zadnjih treh dneh. Kot smo poročali, večjih kolon na meji ni bilo, policija pa je z analizo ugotovila, da število tistih, ki so mejo prestopali minuli konec tedna, bistveno ne odstopa od predzadnjega vikenda avgusta lansko leto. »Številke so podobne, pri čemer so upoštevali manjšo intenziteto dopustovanja slovenskih državljanov na Hrvaškem.«

Od sobote do ponedeljka je mejo prestopilo 226.000 potnikov, od tega je bilo dobrih 60.000 slovenskih državljanov; največ se jih je v Slovenijo vrnilo v nedeljo, nekaj manj v soboto, najmanj pa včeraj, ko je ob polnoči začel veljati ukrep o karanteni.

image
Na Hrvaškem naj bi bilo še vedno najmanj 45.000 Slovencev.
FOTO: Jure Eržen/Delo

 

Hojs: Več karantenskih odločb pričakujemo konec tedna in v začetku prihodnjega


V teh treh dneh so izdali 2138 karantenskih odločb, ki so se nanašale na države, ki so že dlje časa na rdečem seznamu, in sicer na Bosno in Hercegovino, Srbijo in Kosovo. Danes od polnoči od 8. ure zjutraj so izdali 62 odločb.

Hojs pričakuje, da bodo karantenske odločbe za slovenske državljane, ki se vračajo iz Hrvaške, številčnejše konec tedna oziroma naslednji ponedeljek pred začetkom šolskega leta, ko se bo še več dopustnikov vračalo s Hrvaške. Tam naj bi bilo še vedno najmanj 45.000 Slovencev, poroča STA.

Notranji minister je pohvalil tudi aplikacijo #OstaniZdrav, ki spremlja okužbe: »Z izdanimi odločbami so merili čas, v katerem posameznik dobi opozorilo; 90 odstotkov uporabnikov je obvestilo dobilo med petimi in sedmimi minutami.« Dodal je, da je še vedno nekaj pomanjkljivosti, da pa bodo te poskusili odpraviti.

Minister je zavrnil očitke, da bi lahko potniki, ki bi se vračali s Hrvaške oziroma drugih držav z rdečega seznama, v državo prišli prek Madžarske. Pojasnil je, da je, še preden je začel veljati ukrep za Hrvaško, policija občasno izvajala kontrolo na slovensko-madžarski meji, poostren nadzor na meji pa se bo še nadaljeval. »Vsak, ki vstopa v Slovenijo, mora dokazati, od kod prihaja.«