Kacin ostane, Gaber, Kozinc in Cvikl izstopili

Delegati so na kongresu LDS potrdili mandat predsednika in podpredsednice stranke. Izid je bil pričakovan, ravno tako njegove posledice. Mediji so ob tem poročali tudi o več kot milijon evrov izgube.

Objavljeno
29. januar 2007 10.30
kongres LDS
Ljubljana – Delegati na 9. kongresu Liberalne demokracije Slovenije so prepričljivo izrekli zaupnico dosedanjemu predsedniku Jelku Kacinu, od 376 navzočih jih je na tajnem glasovanju, ki ga je predlagal sam Kacin, da ne bi kdo čutil kakšnega pritiska, 253 obkrožilo za, kar 325 pa se jih je strinjalo, da Zdenka Cerar ostane podpredsednica. Izid je bil povsem pričakovan, ravno tako tudi njegove posledice – kmalu po razglasitvi je svojo izstopno izjavo po elektronski pošti poslal v zadnjih tednih Kacinov najbolj izpostavljen kritik Slavko Gaber, ki ga na kongres ni bilo, približno sočasno še član sveta stranke Miha Kozinc, včeraj pa še Milan M. Cvikl, eden redkih, ki so v soboto za govorniškim odrom izražali dvom o voditelju stranke.

Cvikl je svoj nastop začel z besedami, da bo Janša na volitvah poražen, a obstaja tudi možnost, da LDS ne bo na zmagovalni strani. Poleg njega je samo še Metka Mencin Čeplak izrecno dala vedeti, da ne bo glasovala za zaupnico, ker meni, da je Kacinov umik še zadnja možnost, da se začnejo razprave o politikah, možnostih in o tem, zakaj iz stranke izstopajo ljudje, ki so bili med najbolj prepoznavnimi. Po mnenju mnogih je bistvo položaja, v katerem je LDS zdaj, najbolje opisal Jožef Školč z besedami, da se je stranka oslabila sama, ko je pozabljala na svoja izhodišča. LDS je kopnela, ko so se ukvarjali s kabinetnimi igricami, namesto da bi se odzivali na probleme, bi lahko strnili Školčeve misli.

Predvsem predstavniki lokalnih odborov so bili bistveno bolj naklonjeni predsedniku, nekateri tudi s prav slikovitimi izrazi, kot so nasveti Kacinu po postrojevanju ali nauki kritikom, da niso v parlamentu, ker se pišejo Gaber ali Cvikl, ampak ker so člani LDS. Večkrat je bilo slišati, da se stranka preveč ukvarja sama s seboj, predvsem pa, da so mediji krivi za nastali položaj. Radovljiški župan Janko Stušek je ponovno, tako kot v petek gorenjski pokrajinski odbor, pozval Mateja Lahovnika, naj vrne svoj poslanski mandat. Po naših informacijah je prav Stušek naslednji na gorenjski listi in bi Lahovnikov sedež pripadel njemu.

Kacin je po razglasitvi rezultatov izjavil, da razume zaupnico kot zavezo, da več storijo skupaj v kratkem času, ki je pred njimi.

Več o tem preberite v ponedeljkovem tiskanem Delu

Mediji: Neuradna ocena izgube LDS znaša najmanj 1,5 milijona evrov

Pred odstopom je Milan M. Cvikl prejšnji teden za Rtv Slovenija dejal, da ima stranka za približno 100.000 evrov neporavnanih obveznosti. Časnik Finance pa je poročal, da trenutna neuradna ocena izgube LDS znaša najmanj 1,5 milijona evrov. Ker naj bi za povrh imela večina lokalnih odborov blokirane račune, ne morejo poravnati stroškov za lansko volilno kampanjo in dostopati do sredstev, knjiženih na računih. LDS ima na račun lokalnih volitev odprto tudi posojilo v višini 167.000 evrov pri NLB ter 54.000 evrov stroškov mesečno, še piše časnik.